6 klassiska Astrid Lindgren-filmer alla barn i Sverige borde få se

Astrid Lindgrens filmer

Pippi Långstrump och fem andra Astrid Lindgren-filmer som jag håller extra varmt om hjärtat.

Ingenting får mig att känna så mycket nostalgi som de Astrid Lindgren-filmer och berättelser jag växte upp med främst under 90-talet, filmatiseringar som redan då hade upp till 30 år på nacken.

De vackra miljöerna, närheten till naturen, människornas hårda men också glädjerika och meningsfulla liv, allmogekulturen, avsaknaden av bilbränder, terrordåd och bestialiska gruppvåldtäckter, många är faktorerna som bidrar till nostalgin jag känner när jag ser på filmerna med mina barn nu i vuxen ålder.

Ordet nostalgi kommer från grekiskans nostos (hemkomst, hemresa) och algos (smärta, lidande) och betecknar i uttryckets moderna betydelse en längtan eller saknad efter ett förflutet man har positiva associationer till. Längtan efter den oskuldsfulla barndomen.

Kanske det är så att Astrid Lindgrens filmer påminner mig om barndomens enkelhet, där äventyr låg bakom varje hörn och hela världen var en stor lekplats. Inga räkningar att betala, ingen stress, inga bekymmer Men jag känner också något mer. En saknad efter en tid jag själv aldrig har upplevt.

Här kommer mina 6 favoriter bland Astrid Lindgrens filmatiseringar som jag tycker alla barn i Sverige oavsett ursprung borde få se, för att få en glimt av vad Sverige en gång har varit (om än skildrat med Astrid Lindgrens fantasifulla sinne), och hur den svenska värdkulturen har gestaltat sig under förra århundradet.

Bullerbyn
  • Facebook
  • Twitter
Sevedstorp i Vimmerby, Småland, där Alla vi barn i Bullerbyn spelades in.
  1. Pippi Långstrump Se Pippi Långstrump på SVT Play
  2. Emil i Lönneberga
  3. Ronja Rövardotter
  4. Madicken Se Madicken på Öppet Arkiv
  5. Vi på Saltkråkan Se Vi på Saltkråkan på Öppet Arkiv (Var det bara jag som var pojkkär i Malin?)
  6. Alla vi barn i Bullerbyn

Tyvärr hittade jag inga nostalgiska bilder från filmerna som gick att använda då Saltkråkan AB håller stenhårt i upphovsrätten, men får jag gissa så lär bara namnen på filmerna vara nog för att frammana välbekanta bilder på din näthinna. Emil, Ida och Alfred, Ronja och Birk, Tjorven, Pelle, Melker och Båtsman, Pippi, Tommy och Annika. Ser du deras ansikten framför dig? Minns du deras röster?

Att som barn få se de här filmerna och uppleva Astrid Lindgrens fantastiska värld är långt ifrån en mänsklig rättighet. Men jag skulle inte dra mig för att slå fast att det är en svensk rättighet.

Så om du har barn och inte redan har gjort det, gör dem en tjänst och sätt dig ned med dem och se en Astrid Lindgren-film i veckan.

Så att de får lära känna det Sverige som en gång varit.

Men också vad Sverige kan bli igen, om vi vill.

Jag vill att mina barn och barnbarn ska få växa upp i Bullerbyn.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *