Om äldre tiders julfirande och att ”dra kavle”

Småländsk jul 1785

Hur såg det typiska julfirandet ut bland allmogen förr i tiden? Vi vet att det varken fanns julgran eller julklappar i bondestugorna om vi går nog långt tillbaka i tiden, men någon brist på jultraditioner har det aldrig varit tal om i Sverige.

”Småländsk jul” är en gammal målning av Pehr Hörberg från 1785, 232 år gammal, och målningen är enligt Nordiska Museet den äldsta bild som finns av julfirande i Sverige. I förgrunden leker några ”dra kavle” i halmen som täckte golvet.

Vad går då leken ”dra kavle” ut på? Jo, det är en mycket gammal kraftmätning, en typ av dragkamp, med anor från åtminstone vikingatiden – sannolikt ännu äldre. I boken Vikingarnas stridskonst (2015) nämner Lars Magnar Enoksen leken, som också kallades ”dra hank” eller ”dra handkavle”. Han beskriver den så här:

Två personer som ville pröva varandras styrka satte sig på marken så att de var vända mot varandra och placerade sina fotsulor emot motståndarens fotsulor. Därefter sträckte de fram sina armar och greppade tag om en kraftig trädgren (dra kavle) eller en tålig repstump som ej sällan bildade en bunden cirkel (dra hank). Man kunde även ta tag i motståndarens handleder (dra handkavle). men i så fall krävdes det ännu mer smidighet och ryggstyrka utav deltagarna eftersom de befann sig i en mer framåtlutad och mindre fördelaktig eller neutral utgångsposition än vid kavledrag och hankdragning.

Om man drog kavle skulle pinnen eller trädgrenen befinna sig precis över de båda kämparnas fötter då kampen började. För att göra det så rättvist som möjligt hade man var sitt yttertag och innertag (jämför gärna med brottning med fasta tag, sidan och sidan). Vid hank- eller repdragning hade bada tag om var sin ände av repet, och därmed behövde man inte ta var sitt ytter- och innertag eftersom båda hade samma grepp. Vid handkavle hade bada kämparna likartat tag om motståndarens handleder, men man kunde även kröka sina fingrar och på så vis kroka tag i motståndarens händer, och man hade givetvis samma tag i denna lek.

Om en person med överlägsen styrka ställdes mot en svagare man eller en kvinna, fick den starke endast ha tag med ena handen medan den svagare mannen eller kvinnan fick greppa tag med båda sina händer. Avsikten var givetvis att göra kampen så jämn och rättvis som möjligt.

Förlorade gjorde den som först släppte taget om kavlen, repet eller motståndarens handled. Man kunde också vinna dragkampen om man lyckades lyfta motståndaren ifrån marken, såvida motståndaren inte släppte sitt tag.

Här har vi en tradition som bara väntar på att återinföras i det svenska julfirandet. Att uppmuntra den kroppsliga styrkans förädling hos kommande generationer är aldrig fel. Så strö ut lite halm på golvet, hitta er en redig trädgren, och lär barnen att ”dra kavle” i jul!

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *