Alfa Antikvariat går i graven efter nästan 30 år – rear ut 200,000 böcker

Alfa Antikvariat

I snart 30 år har Alfa antikvariat varit ett omtyckt besöksmål för huvudstadens bokälskare. I juni stänger de för gott, och rear nu ut alla böcker till halva priset.

Alfa Antikvariat öppnade 1990 på Drottninggatan 71 A i Stockholm och har med tiden blivit ett av Europas största antikvariat med sina 800 kvadratmeter lokal som rymmer 10,000 hyllmeter och 200,000 böcker. Sedan 2009 har de hållit till i källarvåningen på Olof Palmes Gata 20B och har blivit ett uppskattat besöksmål för bokläsare.

Men den sista juni 2019 stänger antikvariatet sina dörrar för gott. Ekonomin går inte ihop längre. Bara hyran är på 68,000 kronor i månaden enligt butikschefen Henrik Einarsson, och konkurrensen från privata säljare på nätet blir allt mer kännbar.

Henrik Einarsson som har jobbat på antikvariatet i 25 år berättar till Svensk Bokhandel:

De senaste åren har varit så pass jobbiga att det är en relativ lättnad att få ett bra avslut på det hela. Det är det vi vill ha nu.

Henrik Einarsson, butikschef Alfa Antikvariat

Jag gör förstås det jag kan för att bidra till att det här antikvariatet får ett bra avslut, och vill därför rekommendera dig som har möjlighet att besöka Alfa antikvariat innan sista juni och se om du inte hittar några böcker du gillar. Fram till stängning är det 50% rabatt på allt i butiken, så det kan vara väl värt ett besök.

Antikvariatet har öppet måndag till fredag 10-18 och lördag 10-16. Först till kvarn får först mala, som ordspråket heter. För tips på böcker att hålla utkik efter kolla in vår inofficiella svenska litteraturkanon.

Vad som händer med de tiotusentals böcker de inte får sålda innan sista juni kan inte butikschefen Henrik svara på, det är upp till företagets pensionerade ägare Staffan Bengtsson med familj. Vi kan nog räkna med att en hel del hamnar på andra antikvariat, men böckerna går en osäker framtid till mötes. Rädda det som räddas kan.

Jag avslutar med några reflektioner från den alltid så kloka balkanbonden Boris Benulic:

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *