Alla helgons dag och de dödas helg

Alla helgons dag

Den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november kallas alla helgons dag och är första dagen i allhelgonahelgen. Då besöker många svenskar kyrkogårdarna för att tända ljus och högtidlighålla de döda.

Ritualer kopplade till döden utfördes vid denna tid på året redan under förkristen tid, då äldre kulturer relaterade naturens död under hösten till hedrandet av de dödas minne. När Sverige sedan kristnades kom alla helgons dag att införas som kyrklig sed. Den finns tidigast omnämnd i Vallentunakalendariet från 1198, där den räknas till andra klassens helger. Traditionen löper dock tillbaka till 700-talet, då påven Gregorius III valde att göra 1 november till samlingsdag för alla de helgon och martyrer som inte kunde föräras en egen dag i kalendern.

Trots att helgondyrkan inte är en del av den protestantiska kyrkans praxis överlevde alla helgons dag reformationen och har således obrutet ingått i det svenska kyrkoåret ända fram till idag. Med tiden utvecklades traditionen till att bli en allmän minnesdag för döda. Vid helgdagsreformen 1953 flyttades alla helgons dag från 1 november till en närliggande lördag.

Bruket att tända ljus på gravarna blev vanligt först under efterkrigstiden. Varifrån denna sed härstammar ger källorna olika besked om: kanske fördes traditionen till Sverige av italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik, kanske rör det sig om impulser från krigsgravarna i Normandie. Nu är ljuständningen helgens mest centrala ritual och tusentals lågor brinner på våra kyrkogårdar just denna kväll på året.

I bondesamhället sågs alla helgons dag som den första vinterdagen och användes till att spå vintervädret: om solen sken kortare tid än det tog att sadla en häst skulle vintern bli mycket snörik.


Tryckta källor:

Modéus, Martin (2000), Tradition och liv, Verbum

Otryckta källor:

När alla helgons dag 2018?
https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-helgons-dag
https://www.svenskakyrkan.se/allhelgona

Ursprungligen publicerad på Kulturminnet.

Profilbild

Författare: Malin Kim

Malin Kim är bosatt på den västgötska landsbygden och arbetar som läkare. Det kulturhistoriska intresset vaknade tidigt och har resulterat i långa resor i olika delar av världen. Malin driver den hedervärda bloggen Kulturminnet som ett svar på att svensk kulturpolitik alltmer tappat intresset för den svenska kulturens innehåll och det egna kulturarvet.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

7 reaktioner till “Alla helgons dag och de dödas helg”

  1. Det har aldrig rört sig om någon ”helgondyrkan” inom den katolska kyrkan utan om vördnad för helgonen. Bara Gud är föremål för dyrkan. Det är viktigt att vara noga med orden så det inte blir fel.

    1. Du har naturligtvis helt rätt. Tack för påpekandet – jag har lagt in det som en kommentar till ursprungstexten på min blogg.

  2. Allahelgonahelgen och traditionen att minnas sina döda föregås av det hedniska Alvablotet, ett blot som just vördnade våra förfäder. Alvablotet infaller just denna helg, och är motsvarigheten till gaeliska Samhain och fornengelska Halloween/Forefathers eve.

  3. Apropå bildtexten. Kyrkogården heter Skogskyrkogården. Den ligger i Enskede, vilket ligger i Södermanland, men namnet på kyrkogården är som sagt Skogskyrkogården.

    1. Hej Lovisa och tack för din kommentar! Södermanland är ett av Sveriges landskap som inom sina gränser inrymmer en del av Stockholm, inklusive Skogskyrkogården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *