En backstugusittare i Småland

Backstugusittare i Småland

På bilden ser du en gammal kvinna framför en backstuga (jordstuga) i Klevshult, Östbo härad, Småland. Fotot är taget 1890-1910 av A. Steijertz och kommer från Nordiska museets arkiv.

Ordet backstuga betyder att man bor ”på bar backe” eftersom man inte ägde marken man bodde på. Backstugor var enkla stugor som ofta beboddes av gamla och/eller fattiga människor, och stugan var befriad från skatt. Många tjänstgjorde som ”pensionärsbostad” för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare, och till skillnad från torparna arrenderade backstugusittaren normalt ingen jord till sin stuga.

Backstuga kan även syfta på så kallade ”jordstugor”, som bilden visar, som byggts delvis nedgrävda i marken, enkla bostäder som förekom i södra och sydvästra Sverige, där virket var dyrt. Denna typ av jordstugor förekom i norra Skåne, Blekinge, Halland, större delen av Småland, södra Östergötlandskusten, sydligaste Västergötland och södra Bohuslän. Söder därom förekommer istället gatehus (gadehus).

Östbo härad var en del av smålandet Finnveden och befinner sig på randen av det Småländska höglandet. De norra delarna är kuperade medan de södra är låglänta med många sjöar och våtmarker. Häradet motsvarar idag delar av Värnamo kommun, Vaggeryds kommun och Gnosjö kommun. Tingsplats var Värnamo.

Att se bilder på alla dessa fattiga människor i sina små, enkla stugor sätter vårt nutida välstånd i perspektiv. Välståndet har inte uppstått ur intet. Socialdemokratin viftade inte med sitt trollspö och gjorde landet rikt. Det var hårt arbete, generation efter generation, som förvandlade svenska skogar till fertila åkerfält, berg till stål, och forsande vatten till elektricitet.

Glömmer man bort det och slutar värdera hårt arbete, och slutar sträva efter att lämna efter sig en bättre tillvaro till nästa generation, så är man dömd att återupprepa civilisationernas historia och än en gång få känna fattigdomens hunger.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *