Gör din plikt – läs en bok

Foto: Einar Erici, 1930-tal / Riksantikvarieämbetet

I “dumhetens och ytlighetens tidevarv” är bildning “din räddning från samtiden” skriver Lars Anders Johansson (@Budoarstamning) i Gefle Dagblad. En artikel väl värd att läsas.

“Livet är för kort för att fyllas med dumheter och trams. Historiens skarpaste hjärnor och mest högtstående konstnärliga verk finns till ditt förfogande. Om du vill.” – Lars Anders Johansson

Lars Anders är förstås inte först med den tanken. Redan för cirka 2000 år sedan skrev den romerska stoiska filosofen Seneca följande i texten ”Om livets korthet”:

”Eftersom naturen ger oss möjlighet att ingå ett partnerskap med varje tidsålder, varför inte vända oss bort från denna korta och övergående tidsperiod och hänge oss helhjärtat till det förflutna, som är gränslöst och evigt och kan delas med bättre män än oss?”

“Det sägs att kunskap är makt”, skriver Lars Anders. “Att hindra någon från att skaffa sig kunskap är att hålla dem maktlösa.”

Visst är det så. Det är därför makten vill att du ska hålla dig inom de referensramar som dom själva skapat och tilldelat dig. Hur då tilldelat? Jo, genom den statliga läroplanen och genom de opinionsbildande mediekanaler som är lojala mot makten, ja rent av utgör en stor del av makten i dagens Sverige. Så skapas lydiga undersåtar.

Skulle undersåtarna råka skaffa sig bildning och andra referensramar än maktens så kanske dom inser hur grovt dom blir bedragna, och får för sig att dom inte längre vill bära makten på sina axlar.

Plikten att värna hem och familj mot yttre och inre fiender tar jag på största allvar. Bara en plikt sätter jag högre. Bildningsplikten. Genom bildning lär du känna dig själv och din samtid, men du lär dig även att känna igen frihetens fiender och fredens vänner.

Lär känna din historia. Utforska världshistorien. Lär dig om geopolitik, makt, ekonomi, österrikisk ekonomi, om civilisationers uppgång och fall. Utforska olika filosofiska skolor (tips: stoicismen). Lär dig om rätt och fel, moral och etik, gott och ont, om meningen med livet. Filosofera. Läs poesi. Skriv poesi. Lär dig allt det som du inte fick lära dig i skolan. Och allt det du fick lära dig i skolan, ja det du kommer ihåg i alla fall, glöm alltihop och lär om utan statens ideologiskt färgade filter.

Gör din plikt. Läs en bok! Varför inte börja med någon av Vilhelm Mobergs böcker? ”Rid i natt!”, till exempel.

Foto: “En man som läser en bok.” taget av Einar Eirici, 1930-tal / Riksantikvarieämbetet

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera