Den systematiska förstörelsen av Sveriges kulturarv

En amulettring som numera förstörts. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer

Ola Wong, SvD: Sveriges kulturarv förstörs systematiskt – ovärderliga föremål från järnåldern och vikingatiden skickas på skroten på grund av att man inte prioriterar konserveringen av alla föremål.

Uppdatering: Riksantikvarieämbetet har besvarat kritiken på sin hemsida.

Johan Runer, arkeolog vid Stockholms länsmuseum, har i veckan än en gång slagit larm om misskötseln av Sveriges kulturarv. Det handlar om att urgamla mynt, vikter, knappar, knivar, ringar och andra föremål tillhörande de forna nordborna ”gallras” vid utgrävningar, det vill säga slängs bort.

– Vad man gör är ju att man slänger vår historia! säger Johan Runer, arkeolog vid Stockholms länsmuseum.

Istället för att skrota vårt och framtida generationers kulturarv kan man tycka att museerna kunde skänka dessa urgamla fornfynd till lokala hembygdsföreningar som kan lära sig konservera föremålen med enkla och kostnadseffektiva metoder. I Fornvännen 19 från 1924 som kan laddas ner från Riksantikvarieämbetet skriver Erik Sörling om en beprövad konserveringsmetod där man urlakar järnföremålet och sen impregnerar det i kokande paraffin.

Att konservera fornfynd av järn låter inte som kärnfysik, och bör vara något även frivilliga krafter kan lära sig. Men man väljer alltså istället att slänga fynden i soptunnan ”eftersom de inte vill skapa en marknad för fornföremål”, berättar Runer.

En amulettring som numera förstörts. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer
  • Facebook
  • Twitter
En amulettring som numera förstörts. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer

I SvD nämns en utgrävning i den mångtusenåriga kulturbygden Molnby i Vallentuna där det slängdes flera amulettringar från järnåldern(se bild ovan). Amulettringar var rituella föremål som användes under vendel- och vikingatiden av svenskarnas förfäder.

Det här är förstås helt oacceptabelt, för att uttrycka mig väldigt milt. ”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden” skrev Vilhelm Moberg i första delen av ”Min svenska historia”. Har länsmuseerna inte råd att konservera alla fornfynd de gräver upp ska de låta bli att gräva i jorden och lämna det jobbet åt framtida generationer som har mer vett bakom pannbenet.

I slutändan är det riksantikvarie Lars Amréus och kulturminister Alice Bah Kunke som idag ansvarar för Sveriges kulturarv, och ”förstörelsen av historien sker under deras skift” som Ola Wong konstaterar.

Projekt Allmogen har sökt riksantikvarien för en kommentar.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *