Domen över död man

Domen över död man

Hur kommer framtida generationer minnas vår tid? Dig och mig? Våra makthavare? En sak är säker: Vi kommer alla få vår dom. Domen över död man.

Enligt ett gammalt talesätt dör man två gånger; första gången när man slutar andas och en andra gång slutgiltigt när nån tänker på dig för sista gången – det vill säga när den sista personen som ägnar dig en tanke dör och tar det sista minnet av dig med sig i graven.

Vi kommer alla att få en dom efter vår död, baserad på hur vi levt och vad vi sagt och gjort – eller inte sagt och gjort – under vår livstid.

Denna strof ur den höges sång (Hávamál) i den poetiska Eddan, som nedtecknades i Norden för runt 1,000 år sen (den anses ha nedtecknats under åren 800-1250), reflekterar det värde våra förfäder satte på att vinna ett gott eftermäle.

Genom att visa mod och handlingskraft, vara hederlig och generös, tala sanning och stå upp för det som var rätt och riktigt, vann man äran – och genom den evigt liv.

Den som däremot saknade ryggrad, var ohederlig, talade med kluven tunga och förrådde sina fränder fick den värsta domen av dem alla, värre än att inte bli ihågkommen alls, att bli ihågkommen som en niding.

Ytterst få vinner äran att leva för evigt i folkens långa minne. Ragnar Lodbrok. Leif Eriksson. Engelbrekt Engelbrektsson. Nils Dacke. Gustav Vasa. Gustaf Fröding. Astrid Lindgren. Torgny Segerstedt. Som en blixt äntrar de livets scen, och lika snabbt är de borta. Men deras namn lever kvar.

Det bästa de allra flesta av oss kan hoppas på är att bli ihågkomna med värme av våra barn, barnbarn, och kanske barnbarnsbarn om man har turen att få träffa dem. Det blir vår dom, och får man den har man lyckats bra. Vad än vi vanliga dödliga åstadkommer i yrkeslivet så bleknar det i förhållande till det avtryck vi lämnar på vår familj.

Än är det inte för sent för dig och mig att påverka vår dom. Än finns tid att vara en god far, en kärleksfull mor, en älskvärd partner, en ärlig och rättskaffens människa som talar sanning. Än finns tid att jaga vårt öde och vinna ett gott eftermäle – och evigt liv.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *