Edward Blom om torghandelns historia

”Torghandel är den äldsta formen av all handel. I alla kulturer har bönder åkt in med det dom producerat regelbundet […] och sålt sina varor till stadsborna” – Edward Blom

Har du besökt ”Bondens Marknad” nån gång? Nu för tiden kan den dyka upp i en del svenska städer som ett tillfälligt och kanske lite spännande inslag under odlingssäsongen, då man kan köpa lokalproducerad mat på stadens torg. Men förr, ja då var bondens marknad i stort sett den enda marknaden.

I den här videon tar Edward Blom med dig till Hötorget i Stockholm, sent 1800-tal, och berättar om torghandeln i det gamla bondesamhället.

Torghandelns historia
  • Facebook
  • Twitter
1891: Stora Torget i Linköping en torgdag 1891. Andra onsdagen i varje månad hölls vid tiden torghandel med lantbruksprodukter. Foto: Didrik von Essen / Östergötlands museum. Infällt foto på Edward Blom: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette

Det var under det sena 1800-talet som torghandeln hade sin sista storhetstid. Som Edward berättade i förra klippet om lanthandeln hade svensk allmoge sedan länge förbjudits av staten att handla med varandra ute på landsbygden eftersom staten då hade svårt att ta ”sin” del av kakan, så det var till stadens torg som bönderna tvingades åka för att sälja sina varor. Men in på 1900-talet tog staten sikte också på torghandeln, som Edward berättar:

En bit in på 1900-talet börjar myndigheterna försöka förbjuda torghandeln. Man förbjuder mjölkförsäljning och köttförsäljning. Man vill få in handeln i saluhallar och i butiker, det är mer hygieniskt och det är betydligt mer ordnat.

Edward Blom
Fisktorget i Örebro
  • Facebook
  • Twitter
Okänt årtal: Trädgårdstorget, Fisktorget, torghandel. Örebro slott och Centralpalatset i bakgrunden. Foto: Örebro läns museum (CC BY-NC)

Om du inte har besökt ”Bondens Marknad” nån gång rekommenderar jag att du gör det! Det kan vara lite dyrare än maten på ICA eller COOP som har färdats hundratals mil i båtar och lastbilar, men när du handlar lokalproducerat så stödjer du dina lokala bönder och bidrar till att stärka Sveriges självförsörjning av livsmedel. Bara en sån sak!

Sen är jag också en stark förespråkare av att alla som har möjlighet borde testa att anlägga ett eget litet grönsaksland och en liten potatisplätt. Man kan börja smått så kanske du, precis som jag, märker att intresset växer. Kanske det slutar med att du själv står där på torget om några år och säljer dina grödor till stadsborna!

Det är inte bara givande och mättande att få skörda och äta sin egenodlade mat, det är också en fin påminnelse för mig och en lärdom för barnen om hur våra förfäder har överlevt i tusentals år, ända sedan dom slog sig ned och blev bofasta bönder i Norden för sisådär 5000 år sedan. Sist men inte minst är det faktiskt också ekonomiskt gynnsamt att odla sin egen mat med dagens höga skatter. Skattefri potatis är den bästa potatisen.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *