En av de äldsta kartorna över Norden kan nu bli din

Carta Marina är en av de äldsta kartorna över norden, rent av den tidigaste någorlunda korrekta kartan, som publicerades år 1572. Nu 445 år senare har den här juvelen ur vårt nordiska kulturarv tryckts upp igen, och nu kan den bli din.

Okej, ska vi vara petiga så trycktes den första upplagan av Carta Marina redan år 1539 i Venedig, och upphovsmannen var Olaus Magnus (1490–1557), som var bror till Sveriges siste katolske ärkebiskop Johannes Magnus. Han la ner tolv års arbete på kartan innan den trycktes, och den var tänkt som en illustration till Olaus Magnus stora historiska verk ”Historia de gentibus septentrionalibus”, eller ”Historia om de nordiska folken”, som utkom på latin i Venedig 1555.

Kartan du kan köpa här är den andra upplagan av kartan som publicerades år 1572, 33 år efter den första upplagan, och upphovsmannen var Antonio Lafreri. Kartan har sen färglagts för hand. I den andra upplagan utgick Antonio från Olaus Magnus original som var 125×170 cm och ritade om alla detaljer från grunden för att göra kartan mer anpassad för mindre format, som den karta som nu har tryckts upp av Allmogen på 70×100 cm konstpapper (170 gr/m).

Olaus Magnus beskrev sin karta så här i svensk översättning:

En kort utläggning till de nya kartorna över det gamla Götariket och andra nordiska länder samt med de underliga ting till lands och i vatten där inbegripna, vilka hittills aldrig i hela världen klart beskrivits…

Kartan är prissatt så även de fattigare folklagren i Norden ska ha råd att hänga den på väggen och dagligen kunna förundras över sitt makalösa hem på jorden.

Endast 199 riksdaler kostar den, och överskottet går som alltid oavkortat till att öka tempot med Allmogen och göra ännu mer, ännu bättre, ännu snabbare.

Köp här:

Carta Marina – en karta över norden från 1572

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Vårvindar friska efter Åker Erland, Malung

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *