En av de äldsta kartorna över Norden kan nu bli din

Carta Marina är en av de äldsta kartorna över norden, rent av den tidigaste någorlunda korrekta kartan, som publicerades år 1572. Nu 445 år senare har den här juvelen ur vårt nordiska kulturarv tryckts upp igen, och nu kan den bli din.

Okej, ska vi vara petiga så trycktes den första upplagan av Carta Marina redan år 1539 i Venedig, och upphovsmannen var Olaus Magnus (1490–1557), som var bror till Sveriges siste katolske ärkebiskop Johannes Magnus. Han la ner tolv års arbete på kartan innan den trycktes, och den var tänkt som en illustration till Olaus Magnus stora historiska verk ”Historia de gentibus septentrionalibus”, eller ”Historia om de nordiska folken”, som utkom på latin i Venedig 1555.

Kartan du kan köpa här är den andra upplagan av kartan som publicerades år 1572, 33 år efter den första upplagan, och upphovsmannen var Antonio Lafreri. Kartan har sen färglagts för hand. I den andra upplagan utgick Antonio från Olaus Magnus original som var 125×170 cm och ritade om alla detaljer från grunden för att göra kartan mer anpassad för mindre format, som den karta som nu har tryckts upp av Allmogen på 70×100 cm konstpapper (170 gr/m).

Olaus Magnus beskrev sin karta så här i svensk översättning:

En kort utläggning till de nya kartorna över det gamla Götariket och andra nordiska länder samt med de underliga ting till lands och i vatten där inbegripna, vilka hittills aldrig i hela världen klart beskrivits…

Kartan är prissatt så även de fattigare folklagren i Norden ska ha råd att hänga den på väggen och dagligen kunna förundras över sitt makalösa hem på jorden.

Endast 199 riksdaler kostar den, och överskottet går som alltid oavkortat till att öka tempot med Allmogen och göra ännu mer, ännu bättre, ännu snabbare.

Köp här:

Carta Marina – en karta över norden från 1572

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Vårvindar friska efter Åker Erland, Malung

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera