Filéa och bena ur gädda – så gör du

Torkning var en vanlig metod för att ta tillvara gädda och annan fisk i det gamla nordiska bondesamhället. En metod som mer passar våra nutida matvanor är att filéa fisken. Thomas Drejing visar hur det går till.

Gädda är kanske inte det första man tänker på när man blir sugen på att äta fisk men jodå, gäddan var faktiskt en av våra förfäders vanligaste matfiskar tillsammans med aborre och till och med mört. Mest värderad var dock laxen, laxöringen, siken och den mer sporadiskt förekommande ”röfesken”, rödingen. Favoritfisken skiftade förstås beroende på var man hade sitt hem – vid kusten, i inlandet, vid älven eller i fjällen.

Det man inte åt upp direkt – kokt, stekt eller färsk på smörgåsen – torkades eller saltades in för att ätas som potatissovel så länge förrådet räckte. Det kunde gå till så enkelt som att trä ett par rensade aborrar på en pinne och hänga upp mot en södervägg eller ovanför vedspisen, eller vid saltning nedsaltas i ett trätråg.

Storgädda
  • Facebook
  • Twitter
1968: Axel Eriksson håller upp storgäddan i Untra, Söderfors socken, Uppland. Foto: Arbetarbladet, Tierp / Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Läser man den värmländska folklivsforskaren Nils Keylands (1867-1924) mycket informativa bok Svensk allmogekost (1919) verkar det däremot inte hört till vanligheterna att filéa fisken. Man satte istället fram hela den tillagade fisken på bordet med ben och fjäll, så fick de spisande rensa bort benen för hand.

Jag smakade torkad gädda en gång i min barndom. Det är enda gången. Det ska det bli ändring på. Ett föredraget sätt att tillaga gädda idag som jag har sett är att filéa fisken och göra gäddfärs, som man sen steker biffar av. Värt att prova! Kanske kommer jag behöva omvärdera vad jag lärde mig som barn, att gädda bara duger som kattmat. Vi får se.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *