Grov skadegörelse av flera kyrkor på Gotland

Hogrän kyrka

Under natten till onsdagen vandaliserades tre kyrkor på Gotland; Hogrän, Roma och Björke kyrkor. Miljonkostnader väntar för att reparera skadorna.

I medeltida Hogrän kyrka som började uppföras på 1200-talet blev skadorna särskilt omfattande när vandaler avsiktligt tömde en pulversläckare i kyrkan. Det kan kosta miljoner att återställa de gamla utsmyckningarna som prytt kyrkan i hundratals år, rapporterar Hela Gotland.

Förutom Hogrän så utsattes även Roma och Björke kyrkor för skadegörelse under natten till onsdagen. Två män i 20-30-årsåldern anhölls misstänkta för skadegörelsen under onsdagskvällen och nu har en 21-årig man häktats. Motivet för den systematiska vandalismen av kyrkor är okänd.

Man ska aldrig spekulera om motivet, men jag kan inte låta bli att tänka att det är några riktigt långsinta hedniska gutar som är i farten för att hämnas kyrkans gamla förbud i Gutalagen mot deras blot och forna seder:

Det är därnäst, att blot äro för alla strängt förbjudna och alla forna seder, som följa med hedendomen. Ingen må åkalla hult eller högar eller hedniska gudar, helgedomar eller stavgårdar.

Gutalagen från 1200-talet

Skämt åsido, den här skadegörelsen är rent utsagt vidrig, och jag hoppas vandalerna får ett rättvist och kännbart straff.

Även Sveriges Radio har haft ett inslag om händelsen.

Man stjäl från kommande generationer när man förstör kulturarvet.

Rebecka Svensson, stiftsantikvarie på Gotland i kommentar till Sveriges Radio
Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *