Kriget – ”mänsklighetens ständige följeslagare och farligaste fiende”

Slaget vid Poltava

Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, eller hur? Sverige är ju den eviga fredens land, med den odödliga Värdegrunden™.

Eller?

Det kräver en särskilt typ av naivitet och historielöshet för att tro att vi i Sverige för evigt är immuna mot krig och lidande tack vare att vi ju är så snälla. Den här typen av naivitet är rätt sällsynt bland vanligt folk, då de flesta människor ändå är förnuftiga. Oturligt nog tycks naiviteten vara allt vanligare bland folk som söker sig till maktpositioner i det här landet. Naivitet och makt är en farlig kombination.

Bakgrundsbilden föreställer slaget vid Poltavas slutskede, där för övrigt min farmors morfars mormors mormors far fick två kulor i sig och satt efterföljande 13 år i fångläger i Sibirien. Så inte ska jag klaga, det kunde vart värre! Även i början av 1700-talet sköts det trots allt hej vilt bland svenskar, så utvecklingen i Sverige idag med AK47-avrättningar på gatorna är bara fortsättningen på en svensk tradition som går längre tillbaka i tiden än både julgranen och att dansa små grodorna på midsommar.

Målning av Pierre-Denis Martin, målad 1726 på uppdrag av Peter den store.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Entreprenör, skogsman, friboren bonde och bolåneslav på en egen liten gård i Ångermanland, där han drivs av frisk luft och becksvart kaffe.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *