Kriget – “mänsklighetens ständige följeslagare och farligaste fiende”

Slaget vid Poltava

Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, eller hur? Sverige är ju den eviga fredens land, med den odödliga Värdegrunden™.

Eller?

Det kräver en särskilt typ av naivitet och historielöshet för att tro att vi i Sverige för evigt är immuna mot krig och lidande tack vare att vi ju är så snälla. Den här typen av naivitet är rätt sällsynt bland vanligt folk, då de flesta människor ändå är förnuftiga. Oturligt nog tycks naiviteten vara allt vanligare bland folk som söker sig till maktpositioner i det här landet. Naivitet och makt är en farlig kombination.

Bakgrundsbilden föreställer slaget vid Poltavas slutskede, där för övrigt min farmors morfars mormors mormors far fick två kulor i sig och satt efterföljande 13 år i fångläger i Sibirien. Så inte ska jag klaga, det kunde vart värre! Även i början av 1700-talet sköts det trots allt hej vilt bland svenskar, så utvecklingen i Sverige idag med AK47-avrättningar på gatorna är bara fortsättningen på en svensk tradition som går längre tillbaka i tiden än både julgranen och att dansa små grodorna på midsommar.

Målning av Pierre-Denis Martin, målad 1726 på uppdrag av Peter den store.

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera