Visa ditt stöd!

Allmogens frihetliga och oberoende folkbildningsarbete om vår svenska historia och kultur finansieras helt och hållet genom frivilligt stöd. Kan du skänka motsvarande en latte på Södermalm i månaden för att vi ska kunna bevara och levandegöra minnet av tidigare generationer som vi alla bryr oss om? (nåja, många av oss)

Gå med i hela svenska allmogens kulturförening!

Välj om du vill betala per månad eller år.

   † Alla kortbetalningar görs säkert via Stripe.
Det går också bra att ge en engångsgåva eller testamentera till Allmogen.
Vill du hellre betala med bankgiro eller kontant? Klicka här.

Stötta månadsvis

50 kr

Vill du ge större stöd?

Lägg till en extra donation per månad:


Du kan när som helst själv säga upp ditt medlemskap och stoppa, minska eller öka din extra donation. Enkelt, som det ska vara!

Stötta årsvis (få 2 månader gratis!)

500 kr

Vill du ge större stöd?

Lägg till en extra donation per år:


Du kan när som helst själv säga upp ditt medlemskap och stoppa, minska eller öka din extra donation. Enkelt, som det ska vara!

Varje krona som trillar in går direkt till att utöka Allmogens arbete med att bevara och föra vidare kunskap om den svenska allmogens frihetliga historia och kultur.

Fotograf: Frankie Fouganthin (CC BY-SA)

Allting har sin förklaring i historien. Den skänker oss rötter och tillhörighet. Men vår historia kan också ge tröst och vägledning.

Herman Lindqvist, populärhistoriker och författare

Till dig som bryr dig om dina rötter

och inte skäms för det

Vi står vid en kritisk punkt i vår historia där våra rötter, själva minnet av alla de generationer som levt i Sverige innan oss och gjort det till vad det är idag, håller på att vissna bort – och i vissa fall rent av ryckas upp ur jorden av ofrihetliga krafter i dagspolitikens smutsiga arena.

Vi lever i en tid av makalöst överflöd. Vår tillvaro är i ett historiskt sammanhang väldigt konstig. Kampen för överlevnad, som har varit oavbruten sen livet uppenbarade sig på jorden för ett par miljarder år sen, är främmande för oss i 2010-talets Sverige.

Vi har blivit reducerade till konsumenter utan ande eller mening. Vi har gjort oss själva beroende av vår teknik, som har skapat minst lika många behov som den har löst. Vi lever i otakt med naturen. I otakt med vår egen natur. Våra liv är inte längre grundade i det som är verkligt och genuint.

Den moderna svensken har av fler än en historiker kallats historielös. Frikopplad från tidigare generationer. Rotlös. En sån rotlöshet kan skapa ett tomrum i själen. En saknad. En längtan.

Vemod.

Men det behöver inte vara så. Det är helt upp till vanligt folk som dig och mig om minnet av våra förfäder och deras livsverk ska leva vidare. Det är upp till oss om våra rötter ska fortsätta breda ut sig i den nordiska myllan, eller om de ska vissna bort. Det är upp till oss att själva fylla våra tomrum med mening.

Vi behöver bara minnas.

Hej,

Mitt namn är Daniel Sjöberg och för lite över två år sedan, 2015, drog jag igång det här projektet. Det hette då Projekt Moberg, uppkallat efter en av mina stora förebilder, den frihetliga själen Vilhelm Moberg – en av våra största författare och främsta skildrare av allmogens liv i Sverige genom seklerna.

Idag lever projektet vidare under namnet Allmogen, men målet är detsamma; att levandegöra och föra vidare kunskap om vår svenska historia och vår gamla bondekultur – en kultur vars rötter sträcker sig djupt ner i den nordiska myllan ända till den grå forntiden.

Genom det här brevet vill jag bjuda in dig till att bli den nyaste medlemmen i Sveriges främsta organisation för frihetlig och oberoende folkbildning om vår historia och vår svenska kultur.

Allmogen har sen starten velat utforska två saker, historia och politik. Eller rättare sagt människans frihet, som ofta fått lida under maktfullkomliga kungar och politiker – för att inte tala om den eviga kampen mot de hänsynslösa, nordiska naturkrafterna. Jag vill utforska hur dom här aspekterna är ihopflätade med varandra, och hur historien är relevant för oss än idag. Hur saker som hände för hundratals år sen påverkar oss än idag.

Det är inte ovanligt att jag stöter på folk som inte gillar historia, som tycker det är tråkigt. Historia är för mig en av de mest fascinerande sakerna som finns. Det är bara en form av berättande, om människorna som levt innan oss, och vem gillar inte en bra berättelse? Jag känner att väldigt många inte fick chansen att lära sig om vår historia på ett bra sätt.

Sanningen om din historia

Den här historielösheten bland svenskar har förstås en hel del att göra med hur den svenska skolan och landets muséer lär ut historia, där man på vissa håll visar en ren ovilja till att ge en sanningsenlig bild av vår historia.

Den 2 mars 2017 lades en dubbeldoktorsavhandling fram i Paris om svensk skolpolitik av akademikern Piero Simeone Colla, och hans slutsats var att vi i Sverige gjorts arvslösa på vår inhemska historia. Det är så illa att eleverna inte längre utvecklar någon känsla för kronologi.

Colla menar att historieämnet har amputerats eller rent av utplånats i den svenska skolan, och att vi har gjorts ”historiskt arvlösa”. Att ”unga svenskar bibringas idén att det förflutna inte spelar någon roll och att det typiskt svenska är att vara modern och förändringsvillig.”

På samma sätt som historia kan kännas avskräckande, mycket på grund av hur historia lärs ut idag, kan också politik lätt kännas avskräckande. Det är så mycket trams, så mycket lögner och hyckleri. Jag vill skära igenom allt käbbel och dela bra berättelser med er som inte handlar om gnabbet i hufvudstaden. Berättelser om vår historia där vi tar det längre perspektivet och tänker större tankar.

Men det är inte kungarnas eller statens historia som vi utforskar här utan allmogens historia, från fornsvenska begreppet all mogen – hela folket. Hela den hop av människor, ”den grå bondehopen”, som av historiker och författare kallats naturfolket, skogsfolket, småfolket.

Foto: Vilhelm Moberg, 1959 (Scanpix)

Vår allmoges historia vittnar för oss om det värde, som jordens folk satte på friheten; den är historien om strider och livsoffer för frihetens bevarande.

Vilhelm Moberg

Det är historien om den svenska allmogen och deras livsverk som några av våra mest älskade författare på 1800- och 1900-talet spenderade stora delar av sina liv att skriva ner. Stora svenskar som Anders Fryxell, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Fabian Månsson, Alfred Kämpe och Vilhelm Moberg skrev ner den för att de kände att den var värd att bevaras för kommande generationer.

När du accepterar den här medlemsinbjudan och blir en av Allmogens Vänner sällar du dig till denna ärade skara människor genom ditt bidrag till att hålla minnet av tidigare generationer vid liv.

Vad är Allmogen?

Jag brukar kalla Allmogen för hela Sveriges kulturförening, men sanningen är att det inte är en förening i rent juridisk bemärkelse.

Vi har inga utdragna möten, inget protokollskrivande, inga interna stridigheter om ordförandeklubban eller vem som ska baka fika till nästa årsmöte. Inte alls som min lokala kulturförening, alltså.

Däremot är alla medlemmar välkomna att bidra till Allmogen.org med sina egna texter och efterforskningar om exempelvis sin lokala hembygd, sitt landskap, eller landet i stort. Om man vill.

Vi är en förening i den bemärkelsen att vi förenas i vårt gemensamma intresse för den svenska allmogens historia, vår frihetliga historia, och vår gemensamma vördnad för de otaliga generationer som levt innan oss i det vi idag kallar Sverige och Norden.

En vördnad för de vanliga människorna. De som röjde den svenska urskogen, de som plöjde jorden och sådde åkrarna, de som tvingades blanda bark i brödet när maten inte räckte till (och det hände ofta), de som tvingades ut att dö på fälten i överhetens otaliga krig.

Här i Allmogen höjer vi oss över dagspolitiskt käbbel. Du kommer alltså inte hitta den typ av barnsliga förnekelse av vår svenska historia och inhemska kultur som du ibland stöter på i medierna när politiker tävlar om vem som kan vara mest modern. Svensk kultur finns. Vår kultur är långt ifrån perfekt och absolut inte oföränderlig. Men den finns, den är rätt vacker, och den är här för att stanna.

Allmogen minns dom som levt innan oss. Vi värdesätter deras livsverk. Vi står upp för en fri och oberoende historieskildring. Mer komplicerat än så är det inte.

Vad du möjliggör som medlem

Genom ditt stöd till Allmogen bidrar du till att alla kan ta del av vår frihetliga historia och helt gratis utforska den växande Historiekartan och Allmogens almanacka.

  • Historiekartan – där historiska händelser, personer, fornminnen och platser i Norden sätts i sitt geografiska sammanhang – med exakta koordinater. Det kan handla om historiska slag, strider och uppror, födelseplatser för betydelsefulla svenskar, fornborgar och slott, vikingatida skeppssättningar, runstenar, sägner, med mera.
  • Allmogens almanacka – en digital kalender där du dag för dag hittar händelser från den svenska allmogens frihetliga historia som vi anser är viktiga att minnas. Som när Engelbrekt och hans dalkarlar brände ner fogdeborgen Borganäs på midsommardagen 1434, eller när svensk militär den 15 juni 1811 kallblodigt mördade 30 skånska bönder. Vi minns. Du hittar också det gamla bondesamhällets viktiga minnesdagar och högtider.
  • Utökade platstaggar – där du kan gräva ner dig i Allmogen.org:s växande material på landskaps-, härads- och sockennivå
  • Allmogens chattDiscord – där ordet är fritt. Vem vet, du kanske stöter på likasinnat folk från just ditt härad eller rent av din socken?

Men, självklart, utöver dessa små bonusar så är det desto viktigare för dig att du tagit ställning för sanningen och aktivt bidrar till att hålla vår historia och allmogens frihetliga flamma vid liv.

Hur budgeten används

Som stödmedlem möjliggör du Allmogens arbete och den videoserie som kommer släppas på Youtube / Facebook. Men med ditt stöd kommer jag inte bara fortsätta producera material i samma takt utan kunna öka tempot och producera 10-20 gånger så mycket innehåll. Genom att bli medlem stödjer du:

  • Allmogens nya hemmastudio: Jag har just påbörjat arbetet med att bygga en hemmastudio för det här projektet. Jag har själv investerat ett par tusen kronor ur egen ficka i utrustning, men det räcker inte hela vägen. Din hjälp går till att slutföra bygget så att du kan njuta av videos i proffskvalitet som kan konkurrera med vilket skattesubventionerat mediebolag som helst. Kamera- och ljudutrustning, studiobelysning, ljudisolering, säkerhet, med mera.
  • Team Allmogen: Teamet är av väldigt blygsam storlek i dagsläget, det består av bara mig själv, Daniel Sjöberg, en ångermanlänning som övergett en civilekonomexamen och storstadskarriär för livet på landet och småbruksambitioner. Budgeten går till att behålla tak över huvudet för mig och min växande familj så att jag kan ägna all min produktiva tid åt Allmogens folkbildningsarbete. Så fort budgeten tillåter kommer också teamet att utökas med fler skribenter och medhjälpare så att vi kan åstadkomma ännu mer tillsammans.
  • Fler videos, fler digitaliserade böcker, artiklar, dikter, intervjuer och live-sändningar: När vi når målet på 1,000 stödmedlemmar kommer jag drastiskt kunna öka tempot i produktionen av videos och annat. Ditt stöd är skillnaden som gör att jag kan lägga ner 8 timmar per dag på projektet istället för 30 minuter mellan blöjbyten och läggdags.
  • Förnäma gäster och längre expeditioner: Större finansiella muskler kommer öppna upp möjligheten att bjuda in gäster till Allmogens studio för intervjuer och paneldiskussioner, ansikte mot ansikte. En ännu mer kittlande tanke är att jag packar filmkamera och drönare, sätter mig i Volvon och ger mig ut på vägarna med Allmogen. Jag tar med er till spännande historiska platser i Sverige där vi kan utforska historien på plats, både från marken och från luften.

Jag skulle inte kunna göra det här utan er. Bokstavligen. Jag vill inte gömma materialet bakom en betalvägg eller samarbeta med partners som inte delar allmogens frihetliga värdegrund (vilket utesluter alla former av statligt stöd). Att bli stödmedlem är det bästa sättet för dig att stötta Projekt Allmogen som gör det möjligt för oss att fortsätta utforska och lära av historien tillsammans.

Jag hoppas du accepterar den här inbjudan att bli stödmedlem. Det kommer att betyda mycket för mig om du gör det, och jag är säker på att det kommer att betyda mycket för dig med.

Oavsett hur mycket du väljer att stötta projektet med är du nu officiellt en del av Projekt Allmogens framtid, och i allra högsta grad en del av den svenska allmogens framtid. Att känna vår historia är en förutsättning för att kunna förstå vår samtid, och för att kunna forma vår framtid till något bättre och friare. Jag tackar dig för ditt stöd i vår gemensamma strävan.

/ Daniel Sjöberg

”Det är kring rättens och frihetens standar, som striden rasat från tidernas morgon. Envar måste välja sin plats. Här finns endast ett antingen–eller, icke ett både–och. På valet beror om vi ha höjt oss till det mänskliga eller sjunka ner i barbariet. Allt stort vad människor tänkt, vad vackert de skapat, vad gott de velat, allt detta tonar som en stridssång till rättens försvar.”

– Torgny Segerstedt