Visa ditt stöd!

Allmogen är helt och hållet finansierat genom frivilliga donationer. Som medlem hjälper du till att driva och utöka Projekt Allmogens arbete med att bevara och levandegöra den svenska allmogens frihetliga historia, vår historia, och vårt urgamla nordiska kulturarv.

Välj summa du vill stötta projektet med varje månad

   † Alla kortbetalningar görs säkert via Stripe.
Dina kortuppgifter sparas aldrig av Allmogen.org.
Vill du hellre betala med bankgiro, kontoöverföring eller kontant? Klicka här.

50 kr - Historiens väktare

Med ditt stöd på lite över en krona per dag blir du en av projektets 1000 sanna vänner och väktare av allmogens frihetliga historia. Som fullvärdig medlem får du tillgång till alla bonusfunktioner, plus ära och heder i massor.

Betala per år? Då får du en fin rabatt på stödmedlemskapet. Teckna årsmedlemskap på 500 kr här: Jag stöttar med 500 kr / år

100 kr - Allmogens förkämpe

BONUS: Du får förutom bonusfunktionerna också följa med bakom kulisserna i exklusiva specialavsnitt, om det så är att jag pekar kameran på mig själv och pratar medan jag digitaliserar en bok, drar på expedition, eller arbetar i filmstudion.

Betala per år? Då får du en fin rabatt på stödmedlemskapet. Teckna årsmedlemskap på 1,000 kr här: Jag stöttar med 1,000 kr / år

1,000 kr - Allmogens hjälte + medproducent

Som tack för ditt generösa stöd blir du (om du vill) omnämnd som medproducent i allt material (inkl. videos) som produceras under den månad du stöttat projektet. Plus allt från de lägre stödnivåerna.

Fler stödalternativ:

Har du sålt företaget, vunnit på lotto eller ärvt miljoner, och vill göra enorm skillnad för allmogens historiska arv? Du kan också stötta med 5,000 kr i månaden, donera en engångssumma (även bitcoin!) och testamentera till Projekt Allmogen.

Varje krona som trillar in går direkt till att stötta Projekt Allmogens arbete med att bevara och levandegöra vår frihetliga historia i text, bild och video – och till att värja allmogens rätt.

“Vad 12 bönder inte mäktar, det mäktar 12,000.”

Orden tillhör den gamle bonden Klas Bock i Vilhelm Mobergs roman “Rid i natt!”, där bönderna var och en för sig själva är chanslösa mot ondskan – men tillsammans har dom makten att värja sin rätt.

Vid den här kritiska punkten i vår historia, när minnet av de som levt innan oss – de som byggde Sverige – håller på att blekna bort, när vår historia och vår kultur förnekas av maktens representanter, när det fria ordet och ägandets rätt är under angrepp från högsta ort, när allmogens rätt att leva i frid i sin egen hembygd kränks dagligen av kringdrivande förbrytare, gör du som stödmedlem en betydande insats för att hålla allmogens frihetliga ande vid liv.

Vad exakt är det då vi vill åstadkomma, alla vi som tillsammans gör Projekt Allmogen möjligt? Jo, vi tror innerligt att de levande måste minnas de döda.

För det första vill vi lära av och upptäcka vår svenska historia och kultur på nytt ur ett frihetligt perspektiv – där människan och familjen, inte staten, sätts i främsta rummet.

Det finns så mycket att lära av våra förfäders liv och deras traditioner, tankar och värderingar, och vi är övertygade om att stora, omistliga värden skulle gå förlorade om deras minne tillåts sjunka ner i den eviga glömskans mörker.

Lika mycket kan vi lära av alla de katastrofer, orättvisor och konflikter som de varit med om – och överlevt. Kanske det är det mest fantastiska med vår historia. Våra förfäder överlevde de nordiska vargavintrarna, svälten, pesten, de otaliga krigen, stormaktsambitionerna och de politiska spelen – genom tusentals år. Hundratals generationer. Vi, deras ättlingar, är beviset på deras okuvliga vilja att överleva och sträva efter en bättre tillvaro.

Vi har det rätt bra idag. Makalöst bra, om vi tänker på hur vardagen såg ut för den fattiga svenska allmogen för bara ett par generationer sedan. Visst dras vi än idag med politiker som besitter farligt mycket makt över våra liv och öden, men de flesta av naturens faror är för oss väldigt främmande.

Kvar är människan och den mänskliga naturens faror. Hur uppstår konflikter mellan individer och grupper? Hur undviker vi att stora konflikter uppstår igen på svensk mark? Det är viktiga frågor som förtjänar vårt begrundande. Om inte för vår egen skull, så för våra barns skull – de som ska ärva samhället efter oss.

Slutligen kan vi också lära av våra förfäders strävan efter att ständigt förbättra sin tillvaro, och det hårda arbete de lagt ner för att bygga det välstånd som dagens svenska medborgare åtjnuter – och som Sveriges makthavare i rasande takt undergräver.

Svenska staten har i hundratals år missbrukat historien och placerat sig själv i centrum. Det missbruket har fortsatt in i vår tid, men istället för att glorifiera sina kungar och sin historia ägnar sig staten åt förnekelse. Vi ser det som vår uppgift att värna vår historia från enväldiga kungar, klåfingriga politiker och aktivistiska statstjänstemän som inte drar sig för att förfalska historien i sin strävan efter makt och förverkligandet av stormaktsambitioner.

För det andra står vi upp för allmogens frihet och rättigheter i vår tid. Vi värnar de självklara mänskliga rättigheter som våra förfäder har kämpat en dryg och seg kamp för att förvärva. De är dyrt betalade värden. Friheten att tänka och att uttala sina tankar som man vill. Friheten att få leva och eftersträva sitt eget bästa på sitt eget sätt, så länge man inte berövar andra deras frihet. Friheten att få pröva sina krafter så långt de nu kan räcka till, och rätten att få åtnjuta frukterna av sitt arbete. Rätten att bestämma över sin kropp, sin egendom, sin samtid – och sin framtid.

Fred, frihet och rättvisa – för all tid. Det är mottot du stödjer när du blir stödmedlem till det här projektet. Det behövs tack och lov inte 12,000 personer för att säkra Projekt Allmogens överlevnad, även om vi med den styrkan skulle kunna flytta berg (eller vräka kungar) tillsammans.

1,000 stödmedlemmar är målet

1,000 personer som tar ställning för att värna vår historia är allt som krävs för att det här projektet ska förvandlas från en irriterande mygga till ett argt getingbo mitt i maktens korridorer. Huvudmålet för mig som driver projektet är att kunna ägna all min produktiva tid åt projektets arbete, och redan när vi når 500 medlemmar kan jag ta det steget utan att jag och min familj blir hemlös. När vi når dit kommer produktionstakten öka väsentligt, och det kommer produceras ett nytt videoavsnitt om vår historia varje vecka. En institution om allmogen, av allmogen, för allmogen som kan konkurrera med statens, svågerkapitalets och den moderna överhetens tillrättalagda historieskrivning.

Du vet, den historieskrivning som säger att den centralplanerade svenska välfärdsstaten är höjden av mänsklig utveckling och frihet, att staten ger oss våra friheter och rättigheter, att det inte finns någon inhemsk svensk kultur (Ingrid Lomfors från statliga myndigheten Forum för levande historia), att det ursvenska är barbariet (Fredrik Reinfeldt), att invandrarna byggde Sverige (Maud Olofsson), att “skatt är häftigt” (Mona Sahlin, som för övrigt dömdes för skattebrott nyligen…), att svenska traditioner är “töntiga” men samtidigt egentligen inte finns (Mona Sahlin igen), att den vita mannen bär skulden för allt ont i världen, och så vidare.

När du stöttar det här projektet stöttar du ett initiativ som varken förnekar eller skäms för vår historia eller vår svenska och nordiska kultur. Det finns en svensk kultur. Det vet jag, för jag är svensk och jag har levt i den hela mitt liv. Jag och många andra med mig uppskattar den gamla kultur som vi fötts in i och den frihetliga rättsuppfattning som vår historia speglar, och ämnar att föra det vackra arvet vidare till våra barn. Det arvet är värt att försvara.

Genom att bli stödmedlem kan du göra skillnad, tyst men effektivt, utan att vare sig riskera svält eller en hemsk död på slagfältet – det stora priset som många av våra förfäder fick betala när dom värjde det som “gammalt och fornt” var. Dom gjorde sitt. Dom offrade vad dom hade. Dom betalade priset för friheten.

Vissa av er som läser det här och har följt projektet ett tag vet redan att ni är en av de 1,000 personerna, men för dig som är lite osäker kommer här några tecken på att du faktiskt är en av oss:

Fyra tecken på att du är en av oss

 • Du har ett intresse för svensk och nordisk historia och kultur, med den mångfald av traditioner, sägner och kulturyttringar som återfinns i de många landskapen och forna folklanden i Sverige
 • Du har en frihetlig grundsyn, det vill säga du sätter den lilla människan före staten
 • Du är emot totalitära ideologier i alla dess former
 • Du tror på bildning, den fria tanken och det fria ordet

Är du en av oss? Välj då medlemsnivå efter förmåga och intresse. Om 1,000 personer bidrog med 50 kr i månaden, motsvarande silvervärdet av en enda tvåkrona (!) från innan 1940, skulle vi sedan länge vara i hamn. Vill och kan du bidra med mer än så gör det förstås enorm skillnad och jag kommer snabbare kunna bränna alla broar och ägna all min tid åt att skildra och värna vår historia.

Vad du får som medlem

Som tack för ditt stöd har ett par bonusfunktioner utvecklats exklusivt för stödmedlemmar, som gör det lite roligare att följa och utforska projektets arbete.

 • Historiekartan – där historiska händelser, personer, fornminnen och platser i Norden sätts i sitt geografiska sammanhang – med exakta koordinater. Det kan handla om historiska slag, strider och uppror, födelseplatser för betydelsefulla svenskar, fornborgar och slott, vikingatida skeppssättningar, runstenar, sägner, med mera.
 • Allmogens almanacka – en digital kalender där du dag för dag hittar händelser från den svenska allmogens frihetliga historia som vi anser är viktiga att minnas. Som när Engelbrekt och hans dalkarlar brände ner fogdeborgen Borganäs på midsommardagen 1434, eller när svensk militär den 15 juni 1811 kallblodigt mördade 30 skånska bönder. Vi minns. Du hittar också det gamla bondesamhällets viktiga minnesdagar och högtider.
 • Utökade platstaggar – där du kan gräva ner dig i Allmogen.org:s växande material på landskaps-, härads- och sockennivå
 • Allmogens chattDiscord – där ordet är fritt. Vem vet, du kanske stöter på likasinnat folk från just ditt härad eller rent av din socken?

Men, självklart, utöver dessa små bonusar så är det desto viktigare för dig att du tagit ställning för sanningen och aktivt bidrar till att hålla vår historia och allmogens frihetliga flamma vid liv.

Hur budgeten används

Som stödmedlem möjliggör du projektets arbete och den videoserie som kommer släppas på Youtube / Facebook / Vidme. Men med ditt stöd kommer jag inte bara fortsätta producera material i samma takt utan kunna öka tempot och producera 10-20 gånger så mycket innehåll. Genom att bli medlem stödjer du:

 • Allmogens nya hemmastudio: Jag har just påbörjat arbetet med att bygga en hemmastudio för det här projektet. Jag har själv investerat ett par tusen kronor ur egen ficka i utrustning, men det räcker inte hela vägen. Din hjälp går till att slutföra bygget så att du kan njuta av videos i proffskvalitet som kan konkurrera med vilket skattesubventionerat mediebolag som helst. Kamera- och ljudutrustning, studiobelysning, ljudisolering, säkerhet, med mera.
 • Team Allmogen: Teamet är av väldigt blygsam storlek i dagsläget, det består av enbart mig själv, Daniel Sjöberg (@sjbrg). Budgeten går till att behålla tak över huvudet för mig och min växande familj så att jag kan ha full fokus på att producera fler avsnitt av Allmogen. Så fort budgeten tillåter kommer också teamet att utökas med fler skribenter och medhjälpare så att vi kan åstadkomma ännu mer tillsammans.
 • Fler videos, fler digitaliserade böcker, artiklar, dikter, intervjuer och live-sändningar: När vi når målet på 1,000 stödmedlemmar kommer jag drastiskt kunna öka tempot i produktionen av videos och annat. Ditt stöd är skillnaden som gör att jag kan lägga ner 8 timmar per dag på projektet istället för 15-20 minuter innan läggdags.
 • Förnäma gäster och längre expeditioner: Större finansiella muskler kommer öppna upp möjligheten att bjuda in gäster till Allmogens studio för intervjuer och paneldiskussioner, ansikte mot ansikte. En ännu mer kittlande tanke är att jag packar filmkamera och drönare, sätter mig i Volvon och ger mig ut på vägarna med Projekt Allmogen. Jag tar med er till spännande historiska platser i Sverige där vi kan utforska historien på plats, både från marken och från luften.

Jag skulle inte kunna göra det här utan er. Bokstavligen. Jag vill inte gömma materialet bakom en betalvägg eller samarbeta med partners som inte delar allmogens frihetliga värdegrund (vilket utesluter alla former av statligt stöd). Att bli stödmedlem är det bästa sättet för dig att stötta Projekt Allmogen som gör det möjligt för oss att fortsätta utforska och lära av historien tillsammans.

Jag hoppas du accepterar den här inbjudan att bli stödmedlem. Det kommer att betyda mycket för mig om du gör det, och jag är säker på att det kommer att betyda mycket för dig med.

Oavsett hur mycket du väljer att stötta projektet med är du nu officiellt en del av Projekt Allmogens framtid, och i allra högsta grad en del av den svenska allmogens framtid. Att känna vår historia är en förutsättning för att kunna förstå vår samtid, och för att kunna forma vår framtid till något bättre och friare. Jag tackar dig för ditt stöd i vår gemensamma strävan.

/ Daniel Sjöberg

“Det är kring rättens och frihetens standar, som striden rasat från tidernas morgon. Envar måste välja sin plats. Här finns endast ett antingen–eller, icke ett både–och. På valet beror om vi ha höjt oss till det mänskliga eller sjunka ner i barbariet. Allt stort vad människor tänkt, vad vackert de skapat, vad gott de velat, allt detta tonar som en stridssång till rättens försvar.”

– Torgny Segerstedt