Den nordiska julens djupare innebörd

Här kommer en julhälsning till Projekt Allmogens fränder, och så går vi inte lite på den nordiska julens djupare, ursprungliga innebörd.

Julen handlar om något så mycket större än materiella ting såsom julklappar, julbord, julgran eller Kalle Anka. Det finns en djupare mening bakom denna vackraste av nordiska traditioner, och en del trådar i denna kulturväv av jultraditioner sträcker sig många tusen år bakåt i vår forntid.

Tanken var att vi skulle utforska dessa trådar tillsammans i ett stort specialavsnitt, men som jag säger i videon blev det helt enkelt för stressigt, så till den grad att det påverkade den heliga julfriden här hemma. Men sörj icke, för det kommer fler jular då vi kan utforska julens historia tillsammans. Man vet förstås aldrig hur dom jularna kommer se ut, eller ens om man kommer leva att få vara med om en jul till med familjen.

Därför checkar jag ut nu och tar ett alla första juluppehåll med Projekt Allmogen, för att finna frid med familjen – utan mobil eller andra skärmar. Men också för att skissa upp planer inför 2018. Gårdsarbetet ska planeras för att få min lilla gård på fötter igen, och så förstås arbetet med det här projektet.

Vi ses efter trettondedagen den 6 januari, dagen då det svenska bondesamhällets gamla förbud mot “kringgärning” (se videon så förstår du!) enligt traditionen upphör.

God Jul från mig till er alla som följer Projekt Allmogen, i synnerhet till er ärade stödmedlemmar som gör det här projektet möjligt, men också alla ni som stöttat projektet genom att köpa en almanacka eller karta.

Jag ser med spänning fram emot det kommande året och alla de berättelser, traditioner och historiska händelser vi kommer att utforska tillsammans.

Frid vare med eder!

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Julpolska av Påhl Olle

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera