Upptäck fornlämningar nära dig i nya Fornsök

Nya Fornsök

I dagarna har Riksantikvarieämbetets 11 år gamla söktjänst Fornsök fått en välbehövlig uppdatering.

Fornsök är, för dig som inte redan är bekant med tjänsten, Riksantikvarieämbetets söktjänst som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och kulturhistoriska lämningar i Sverige.

Allmogens egna karta, Historiekartan, ger mer detaljerad historisk bakgrund om ett urval av platser som vi tycker är särskilt intressanta och värda ett besök, medan du med Fornsök får information om varje liten pilspets som hittats.

Genom Fornsök fick jag exempelvis reda på att en tidigare ägare till min lilla gård i Ångermanland, kommunalordförande Jonas Mårtensson, år 1919 fann en 18 cm lång dolk i rödbrun skiffer när han räfsade kornåkern. Även en bit av en skafthålsyxa har hittats på gården, medan det ett par stenkast bort finns kända boplatser från stenåldern. Så ni kan ju räkna med att jag kollar extra noga när jag är och påtar i trädgårdslandet. Man vet aldrig vad som kan dyka upp med nästa spadtag.

Om jag tillåter mig att fantisera lite så kan man alltså tänka sig att den där skifferdolken som Mårtensson hittade en sommar för snart 100 år sedan tillverkades under senneolitikum, slutfasen av bondestenåldern, för sisådär 3800-4400 år sedan. Den här tiden kallades rent av för dolktid, efter flintdolkarna som var vanliga då.

Kanske liknade dolken den här nedan, också den i skiffer och även dekorerad med ett djurhuvud (älg?), som brukades av någon person mellan år 3299-2300 f.Kr. i Skuggan, Gästrikland, Sverige.

  • Facebook
  • Twitter
Foto: Sara Kusmin, 2006-06-29, SHMM (CC BY)

Så vad är nytt i Fornsök?

Det jag gillar mest med den nya versionen är att den har fått ett nytt och mer användarvänligt utseende. Det är lättare för en novis att gräva ner sig i de hundratusentals registrerade fornlämningarna, och kartan har fått helt nya och tydligare grafiska symboler som ger en bättre överblick över vilka olika typer av fornlämningar som finns i ett område.

Den nya versionen har också ett sökbart register med information om alla nya arkeologiska uppdrag så som arkeologiska utredningar och undersökningar.

Läs mer om övriga förbättringar här.

Men kom ihåg när du utforskar kartan att man, även fast kartan fullkomligt kryllar av fornlämningar, bokstavligen bara skrapat på ytan av den nordiska myllan. Det finns säkerligen många gånger fler fornlämningar som fortfarande är dolda i jorden.

Som Vilhelm Moberg skrev i första delen av Min svenska historia, ”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden”, och det är en jord som till stor del fortfarande är oupptäckt.

Vad finns gömt i din hembygds jord?

Det får tiden utvisa.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *