Pehr Kalm – den bortglömda Ö-vikssonen som blev Benjamin Franklins vän

Pehr Kalm

Pehr Kalm var lärjunge till Carl von Linné. Han blev god vän med Benjamin Franklin. Han var första nordbo att besöka Niagarafallen. Och han föddes i Själevad, Ångermanland.

Sveriges band till Amerika har långa anor. Sverige var den första neutrala nation som erkände USA efter självständighetskriget 1776. Det hade skett genom 1783 års handelsavtal i Paris mellan den amerikanske diplomaten Benjamin Franklin och Sveriges ambassadör Gustaf Philip Creutz.

Benjamin Franklin blev därmed USA:s första Sverige-ambassadör, men är mer känd som en av den amerikanska konstitutionens fäder, och för sitt elektriska experiment med den flygande draken och blixten.

Mindre känt är bandet till Örnsköldsvik.

Den 6 mars 1716 föddes Pehr Kalm i Själevad. Föräldrarna Gabriel Kalm och Catharina Ross hade flytt till Sverige när ryssarna intog Finland under den Stora ofreden.

Fadern dog innan Pehrs födelse och när kriget var slut fem år senare flyttade modern tillbaka med sonen. Pehr gick trivialskolan i Vasa och studerade sedan naturvetenskap vid Akademin i Åbo. 1740 började han på Uppsala Universitet och blev lärjunge till Carl von Linné. 1747 skickades han till Nordamerika som Linnés växtinsamlare. Han reste samma år med ett uppehåll i England. Där fick han ett rekommendationsbrev till postmästaren i Philadelphia: Benjamin Franklin.

Franklin och Kalm blev goda vänner. Kalm upplyste Franklin om att Columbus inte upptäckt Amerika, det hade svenska vikingar gjort. De delade också intresset för vetenskap och Kalm var med när Franklin utvecklade experimentet med blixten.

1750 blev Kalm den första nordbo att besöka Niagarafallen, om vilka han skrev en vetenskaplig rapport som Franklin publicerade i Pennsylvania Gazette samma år. Året därefter publicerades den i London och Kalm blev internationellt känd.

När han kom hem till Sverige förde han med sig mullbärsträd och hagtorn, men också de amerikanska frihetsidéerna. Han blev akademiker i Åbo och agiterade för religionsfrihet, förflyttningsfrihet och ekonomisk frihet. Och 1765 skrev hans elev Anders Chydenius boken ”Den nationella vinsten”, redan elva år innan Adam Smith förklarade marknadsekonomins principer i Nationernas välstånd. Om Chydenius skrivit på engelska skulle han ha blivit den liberala ekonomins fader. Kalm själv anses därtill vara trädgårdskötselns fader i Finland.

Pehr Kalms ansenliga avtryck på historien har hedrats på många håll: I USA är Kalmia latifolia – bredbladig kalmia – delstatsblomma i både Pennsylvania och Connecticut; i Finland hedrades Kalm 2011 som den störste finne under upplysningstiden med ett jubileumsmynt; 1992 hade Bohusläns museum en utställning för att fira Kalms resa genom trakterna 250 år tidigare.

Söndagen den 6 mars 2016 fyllde han 300 år. Det är hög tid att denna bortglömda Ö-viksbo hedras också i sin födelsestad.

Ronie Berggren

Författare: Ronie Berggren | RonieBerggren

USA-expert, religionsvetare och konservativ debattör som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *