Fågelsjö Gammelgård ”Bortom Åa”

Fågelsjö Gammelgård, eller ”Bortom Åa” som den också kallas, är en Hälsingegård i Fågelsjö, Orsa finnmark, i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen.

Fågelsjö gammelgård, även kallad gården ”Bortom Åa”, är en hälsingegård och välbevarad kulturmiljö i Fågelsjö by, Orsa finnmark i norra Dalarna. Den är belägen i den del av Los socken som tidigare utgjorde Hamra församling, men tillhörde fram till ca 1840 Mora socken. Till gården hör även härbren, loftbod, bagarstuga och en bössmedja, som är en av gårdens främsta sevärdheter.

Fågelsjö by uppstod under 1600-talets skogsfinska kolonisation i Österdalarna. Omkring 1670 slog sig de första skogsfinnarna ner i Fågelsjö, efter att ha bott i Sverige i två generationer i byn Tandsjöborg ca 15 km söder om Fågelsjö. Under 1690-talet anlades det som skulle bli Fågelsjö gammelgård.

Festsalen i Fågelsjö Gammelgård
Festsalen i Fågelsjö Gammelgård. Foto: Catasa (CC BY-SA)

Under 1700 och 1800-talen växte hemmanet till en av de rikaste gårdarna i bygden, och särskilt bonden Jonas Olsson (1832-95) fick en framträdande position i byn och socknen. Gården var i samma släkts ägo under sju generationer, och varje släktled satte sin prägel på gården. Den nuvarande gamla mangårdsbyggnaden, en timrad parstuga i en våning, uppfördes 1818 för att sen förändras och byggas på under hela 1800-talet. 1822 byggde man på ett till våningsplan och husets interiörer fick sin prägel under under Jonas Olssons (1832-1895) tid.

Folkdans vid Fågelsjö gammelgård
Dansande män och kvinnor i folkdräkt framför gammelgården, okänt år. Foto: Länsmuseet Gävleborg (CC BY-NC)

Gården ärvdes 1895 av Jonas enda dotter Kristina (1869-1943). Hon gifte sig som 18-åring med Mårten Persson, också han född i Fågelsjö. Paret fick aldrig barn, och vid sin bortgång 1943 testamenterade Kristina hela gården till Los kommun. Gården ägs idag av Ljusdals kommun och förvaltas av Fågelsjö hembygdsförening.

Under tidigt 1900-tal var byn Fågelsjö fyll av liv med sågverk, möbelfabrik, skola, affär och postkontor. I slutet av 1920-talet nådde järnvägen byn vilket stärkte tillväxten. Fågelsjö utgör idag typisk avfolkningsbygd och har drygt 20 invånare, men gammelgården är fortfarande ett populärt besöksmål och fungerar nu som hembygdsgård med guidade visningar under sommarhalvåret, kafé och hantverksbutik.

Härbredörr
Härbredörr med väl tilltagen låsning, hälsingegården ”Bortom Åa”. Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands museum (CC BY-NC)

Läs mer om ”Bortom Åa” på hembygdgårdens hemsida.

Diskutera Fågelsjö Gammelgård ”Bortom Åa” med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Fågelsjö Gammelgård ”Bortom Åa” och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.