Fängelsehålan i Hammar

Fängelsehålan i Hammar

Gömda under en gammal igenväxt husruin i Hammar utanför Nyland ligger Ångermanlands mest kusliga källarvalv. Fängelsehålorna från Häxprocessen i Torsåker 1675.

Enligt sägnen hölls under Häxprocessen i Torsåker 60 kvinnor i förvar i dessa två källarvalv i Hammar utanför Nyland, Ångermanland. De var de oskyldiga kvinnor som rannsakades för häxeri vid tinget i Hammar. Häxprocessen i Torsåker var den största häxprocessen i Sverige under häxhysterin Det stora oväsendet 1668–1676, då 71 oskyldiga människor miste livet på Häxberget den 1 juni 1675.

I den gamla husgrunden i Hammar finns två kalla källarvalv, med lågt i tak och ungefär 40 kvm golvyta, dit inget ljus når in. Nyupptäckten av källaren, eller fängelsehålan, ska ha gjorts i början av 1980-talet under en studiecirkel då den upptäcktes i samband med att man rensade bort bråte som dolde ingången.

Källare i Hammar
Ingången till källarvalvet där kvinnorna hölls instängda. Foto: Allmogen.org (CC BY-SA)

Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar dömdes till döden och mördades i häxprocessen. I vissa familjer ska flera generationer kvinnor ha hållits fångna i den här fängelsehålan i Hammar, för att senare mördas den 1 juni 1675.

Den 1 juni 2018 följde Allmogen i de oskyldiga kvinnornas fotspår. Se videon här:

Diskutera Fängelsehålan i Hammar med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Fängelsehålan i Hammar och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.