Havängsdösen

Havängsdösen

Havängsdösen på Österlen är en av de mest kända stenkammargravarna i Sverige och ligger majestätiskt vid kusten till Östersjön

Havängsdösen är en stenkammargrav (megalitgrav) i Haväng på Österlen från yngre stenåldern, också kallat bondestenåldern. Dösen byggdes för ungefär 5,500 år sedan under trattbägarkulturens äldre fas. Havängsdösen låg länge dold under sand, men ska ha frilagts under en kraftig höststorm 1843.

Dösen, som är en långdös, består av flera stenblock som bildar en gravkammare. Takblocket har spruckit efter att några idioter eldat/grillat på den urgamla graven 2015, så allmänheten avråds starkt från att klättra upp på gravens tak – både ur säkerhetssynpunkt och av respekt för våra förfäders verk.

Stenkammargrav
22 januari 2015: Hagadösen i vinterljus. Foto: Magnus Bengtsson (CC BY-SA 4.0)

Utgrävningar gjordes av dösen 1869, och då hittades skelett från människor och en flintyxa. Vanligtvis hittar man inte så många fynd i dösar, men vissa tror också att graven kan ha plundrats tidigare.

Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Diskutera Havängsdösen med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Havängsdösen och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.