Tjelvars grav

Tjelvars grav

I den här skeppssättningen ska enligt sägnen Tjelvar, den förste guten, ligga begraven. Tjelvars son Havde (Hafþi) och hans hustru Vitastjerna (Huítastierna) blev gutarnas förfäder.

Tjelvars grav är en skeppssättning i Boge socken söder om Slite på Gotland, sannolikt från yngre bronsåldern (1100-500 f.kr.). Enligt Gutasagan var Tjelvar den första människan som landsteg på Gotland.

Tjelvar förde med sig elden till ön som dessförinnan sjönk ner i havet på dagen och stod upp på natten, men som med eldens ankomst stannade uppe. Det har antagits att Tjelvar skulle vara identisk med Tjalve och såsom tjänare till åskguden Tor, vara förknippad med eld.

Ur Gutasagan:

Gutland hitti fyrsti maþr þan sum þieluar hit. þa war gutland so eluist at þet daghum sanc Oc natum war uppj. En þann maþr quam fyrsti eldi a land Oc siþan sanc þet aldri.

Översättning:

Gutland hittade först den man som hette Tjelvar. Då var Gutland så bundet av mörka makter att det om dagen sjönk och om natten var uppe. Med denne man kom första elden till landet och sedan sjönk det aldrig. (från guteinfo.com)

Graven är lite väl ung för att hysa benen efter Tjelvar, med tanke på att de första gutarna kom till Gotland redan på stenåldern. Men man kan aldrig veta säkert, och det är väl just det som gör sägner så fängslande?

Tjelvars grav flygbild
Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet (CC BY)

När Carl von Linné anno 1741 åstadkom sin Gotländska resa såg han på väg mellan Boge och Gothem:

”Tjällvars holme och Tjällvars vik låg jämte vår väg; denna holme var en stor, något upphöjd, fästad vid landet, dock kunde man se att han fordom varit en ö. Denna Tjällvars holme skall hava sitt namn av en Thielward, som före Christi födelse här landstigit och Gotland sig bemäktigat, om eljest de minnesgoda Historici tala sant.”

Den välbevarade skeppssättningen är 18 meter lång och 5 meter bred. Graven restaurerades 1938 och då hittade man en liten kista av stenhällar i öster som innehöll brända ben och några krukskärvor. I närheten ligger också två fornborgar som sannolikt är från järnåldern. Bronsåldersröset Majsterrojr ligger något söder om Tjelvars grav.

Diskutera Tjelvars grav med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Tjelvars grav och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.