En podd om allmogens historia – Nu på SoundCloud, iTunes och Youtube!

Utvandrarbrev

Sveriges nyaste historiepodd är lanserad, och den heter kort och gott Allmogen.

I podden utforskar vi inte kungarnas, överhetens eller statens historia, utan allmogens – vår frihetliga svenska och nordiska historia. Du kommer bland annat få ta del av gamla brev från utvandrare ur Emigrationsutredningen där de förklarar varför de lämnade Sverige för Amerika, och beroende på hur mycket tid jag hittar framöver kommer vi också dyka ner i intressanta och lärorika händelser från vår historia.

Prenumerera på podden

Du hittar podden på SoundCloud, iTunes och i din favoritpoddläsare. Du hittar den också med video på Youtube.

Gillar du avsnitten här nedanför och vill ha fler, in och prenumerera! Ge gärna bra betyg på iTunes också, så kanske vi tar oss in på någon av topplistorna och når ut till ännu fler!

Avsnitt 1: Utvandrarbrev – J. S. född 1859 i Västernorrlands län

I det här första avsnittet får du höra från J. S. som föddes 1859 och utvandrade till Amerika från Västernorrlands län, där också jag växt upp.

Avsnitt 2: Utvandrarbrev – ”Det är storgubbarna, som fördärfva Sverige”

I det här avsnittet får du höra från E. J. T., som föddes i Smålands mörkaste skogar och utvandrade till Amerika år 1902. Tack till smålänningen Jon Nylander som läser upp brevet, och tack också till Erik Svansbo som spelar en småländsk polska för oss på slutet.

Prenumerera på Youtube-kanalen:

I podden, precis som här på Allmogen.org, följer vi allmogens kamp för frihet och ett gott liv genom seklerna. Vi minns vad de uträttat. Vi värdesätter deras strävan. Nu är det vår kamp.

Vi är allmogen. Vi är många. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte. Räkna med oss.

Författare: Daniel Sjöberg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.