En podd om allmogens historia – Nu på SoundCloud, iTunes och Youtube!

Utvandrarbrev

Sveriges nyaste historiepodd är lanserad, och den heter kort och gott Allmogen.

I podden utforskar vi inte kungarnas, överhetens eller statens historia, utan allmogens – vår frihetliga svenska och nordiska historia. Du kommer bland annat få ta del av gamla brev från utvandrare ur Emigrationsutredningen där de förklarar varför de lämnade Sverige för Amerika, och beroende på hur mycket tid jag hittar framöver kommer vi också dyka ner i intressanta och lärorika händelser från vår historia.

Prenumerera på podden

Du hittar podden på SoundCloud, iTunes och i din favoritpoddläsare. Du hittar den också med video på Youtube.

Gillar du avsnitten här nedanför och vill ha fler, in och prenumerera! Ge gärna bra betyg på iTunes också, så kanske vi tar oss in på någon av topplistorna och når ut till ännu fler!

Avsnitt 1: Utvandrarbrev – J. S. född 1859 i Västernorrlands län

I det här första avsnittet får du höra från J. S. som föddes 1859 och utvandrade till Amerika från Västernorrlands län, där också jag växt upp.

Avsnitt 2: Utvandrarbrev – “Det är storgubbarna, som fördärfva Sverige”

I det här avsnittet får du höra från E. J. T., som föddes i Smålands mörkaste skogar och utvandrade till Amerika år 1902. Tack till smålänningen Jon Nylander som läser upp brevet, och tack också till Erik Svansbo som spelar en småländsk polska för oss på slutet.

Prenumerera på Youtube-kanalen:

I podden, precis som här på Allmogen.org, följer vi allmogens kamp för frihet och ett gott liv genom seklerna. Vi minns vad de uträttat. Vi värdesätter deras strävan. Nu är det vår kamp.

Vi är allmogen. Vi är många. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte. Räkna med oss.

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera