En podd om allmogens historia – Nu på SoundCloud, iTunes och Youtube!

Utvandrarbrev

Sveriges nyaste historiepodd är lanserad, och den heter kort och gott Allmogen.

I podden utforskar vi inte kungarnas, överhetens eller statens historia, utan allmogens – vår frihetliga svenska och nordiska historia. Du kommer bland annat få ta del av gamla brev från utvandrare ur Emigrationsutredningen där de förklarar varför de lämnade Sverige för Amerika, och beroende på hur mycket tid jag hittar framöver kommer vi också dyka ner i intressanta och lärorika händelser från vår historia.

Prenumerera på podden

Du hittar podden på SoundCloud, iTunes och i din favoritpoddläsare. Du hittar den också med video på Youtube.

Gillar du avsnitten här nedanför och vill ha fler, in och prenumerera! Ge gärna bra betyg på iTunes också, så kanske vi tar oss in på någon av topplistorna och når ut till ännu fler!

Avsnitt 1: Utvandrarbrev – J. S. född 1859 i Västernorrlands län

I det här första avsnittet får du höra från J. S. som föddes 1859 och utvandrade till Amerika från Västernorrlands län, där också jag växt upp.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/326286195″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Avsnitt 2: Utvandrarbrev – ”Det är storgubbarna, som fördärfva Sverige”

I det här avsnittet får du höra från E. J. T., som föddes i Smålands mörkaste skogar och utvandrade till Amerika år 1902. Tack till smålänningen Jon Nylander som läser upp brevet, och tack också till Erik Svansbo som spelar en småländsk polska för oss på slutet.

Prenumerera på Youtube-kanalen:

I podden, precis som här på Allmogen.org, följer vi allmogens kamp för frihet och ett gott liv genom seklerna. Vi minns vad de uträttat. Vi värdesätter deras strävan. Nu är det vår kamp.

Vi är allmogen. Vi är många. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte. Räkna med oss.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *