Ett hedervärt projekt om vår fornnordiska litteratur

PROJEKT:SAGA

PROJEKT:SAGA vill göra vår fornnordiska litteratur tillgänglig i ljudboksformat. Jag har lyssnat på ett smakprov, och det är fantastiskt.

Det är musikern och tonsättaren Thomas von Wachenfeldt (@vonwachenfeldt), född i Bergsjö i Hälsingland, som ligger bakom PROJEKT:SAGA som du kan stötta och läsa mer om på Kickstarter.

Thomas är till vardags lektor i musik och forskare vid Umeå Universitet. Han driver också Trad-Podden, en podd om traditionell spelmansmusik, och skapar en hel del egen musik. Hans senaste album är mig veterligen Brudlåtar, en vacker samling traditionella brudsviter från Hälsingland. Men nu har han alltså också dragit igång ett helt fantastiskt Kickstarter-projekt för att läsa in den fornnordiska litteraturen och göra den tillgänglig i ljudboksformat.

Det första verket Thomas tagit sikte på med sin angenäma stämma och tonsättning är Fädernas gudasaga av Viktor Rydberg. Lyssna på ett smakprov här:

Fädernas gudasaga är en sammanfattning av Rydbergs efterforskningar i den nordiska mytologin, vår gudasaga, en imponerande forskarinsats som upptog nästan tio år av hans liv. Så här skriver Rydberg själv i förordet till boken i november 1887:

För första gången öfverlämnas härmed i den svenska ungdomens händer vår folkstams myter som ett sammanhängande helt. En närmare undersökning har visat, att de bildat en fortlöpande saga, hvari hvarje myt, äfven om den i sin uppkomst var fristående, blifvit införlifvad som länk i en kedja, hvilken börjar med världens, gudarnes och människoslägtets upphof och ändar med Ragnarök och världsförnyelsen.
  • Facebook
  • Twitter
Ur mitt exemplar av boken från 1887

Thomas kommer också att läsa in både den yngre och äldre Eddan, varav den senare som också kallas den poetiska Eddan har gjorts tillgänglig av Allmogen som gratis e-bok.

Om du vill lyssna på mer av vår fornnordiska litteratur som ljudböcker, stötta då Thomas Kickstarter-projekt. För 200 kr får man varje kapitel som högupplöst ljudfil, och intäkterna kommer alltså Thomas använda till att bygga upp en ekonomisk grundplåt för produktionen av Fädernas gudasaga och kommande ljudböcker. Stötta PROJEKT:SAGA här, så gör du en sann kulturgärning.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *