Senaste nytt i vedspisfejden

Gammal vedspis av märket Gefle

Inte nog med att Boverket i praktiken vill förbjuda folk från att återbruka gamla vedspisar – nu har det framkommit att de vill skicka dom på skroten också, och du ska betala för det.

I en rapport från december förra året föreslår Boverket​, som Anders Gustafsson skrev om i Blekinge Läns Tidning igår, en skrotningspremie för gamla järnspisar och andra fastbränsleanordningar och rumsvärmare. Boverket vill alltså använda allmogens egna skattepengar till att permanent skrota den här kära delen av vårt kulturarv.

På samma gång lyckas dom med förslaget få in en käftsmäll mot svensk krisberedskap genom att döda andrahandsmarknaden av järnspisar och kaminer. Därmed skulle dom sätta stopp för mindre bemedlat folk som inte har råd att köpa nyproducerat men ändå vill kunna laga mat och koka vatten om krisen kommer.

Boverkets andra förslag i sin rapport är att dom vill införa en utökad anmälningsplikt vid byte av vedpannor och vedspisar, för att stärka “samhällskontrollen” och förhindra “regelvidriga byten”. Den utökade handläggningen som denna stärkta “samhällskontroll” skulle innebära beräknas kosta allmogen över 100 miljoner kr bara i ökad byråkrati.

Kostnad för anmälningsplikt
 • Facebook
 • Twitter
 • VK

Men den kostnaden är en piss i havet i jämförelse med vad skrotningspremien skulle kosta skattebetalarna. Boverket beräknar att skrotningspremien för gamla fastbränslepannor och rumsvärmare kommer att kosta 1.4 miljarder kronor – bara för själva byråkratin(!) kring stödansökningarna.

Administrationskostnad skrotningspremie
 • Facebook
 • Twitter
 • VK

Total kostnad inklusive premierna: Över 5 miljarder kronor. Dom pengarna skulle kunna hålla det nyligen nedlagda Sollefteå BB öppet i 250 år, bara för att sätta summan i perspektiv.

Totalkostnad skrotningspremie
 • Facebook
 • Twitter
 • VK

Jag är mållös.

Boverket med generaldirektör Anders Sjelvgren i spetsen har tagit fram förslagen på direkt uppdrag av regeringen. Någonting säger mig att regeringen kommer nappa på förslagen men man vill ju tro det bästa om folk, även politiker, så jag hoppas ändå att de för sitt eget anseendes skull skickar förslagen dit dom hör hemma – på skroten.

Detsamma skulle varje vettig regering göra med de nya reglerna som Boverket vill införa till sommaren som i praktiken förbjuder återbruket av gamla järnspisar och kaminer. Vedspisens kulturhistoriska värde och rollen den spelar i vår krisberedskap borde göra det till en självklarhet att gamla vedspisar precis som gamla kakelugnar ska undantas de nya hårdare reglerna. Allt annat är oacceptabelt.

Så vad kan gemene man och kvinna göra? Till att börja med kan vi göra våra röster hörda. Vi kan skicka ett budskap till makthavarna i hufvudstaden att vi är många “lantisar” som inte accepterar någon inskränkning i vår rätt att återbruka våra kära gamla vedspisar. Gå gärna med i Facebook-gruppen Vedspisupproret, ett medborgerligt upprop för att visa att vi är många som håller vedspisen kär.

Som Vilhelm Moberg skrev i sin roman Rid i natt!, “Vad 12 bönder inte mäktar, det mäktar 12,000.” Facebook-gruppen har numera passerat denna fina symboliska gräns på 12,000 medlemmar.

Maila gärna också Boverkets generaldirektör Anders på anders.sjelvgren@boverket.se och bostadsminister Peter Eriksson på peter.eriksson@regeringskansliet.se (alternativt n.registrator@regeringskansliet.se, märkt “Till Peter Eriksson”) och berätta vad vedspisen betyder för dig och vad du tycker om de här förslagen. Du kan förslagsvis framhålla det kulturhistoriska värdet och den viktiga roll som gamla vedspisar och kaminer har när det gäller Sveriges förmåga att klara av allvarliga kriser.

Det gör inget om vi är väldigt många som mailar, dom uppskattar säkert att få höra ifrån de som betalar deras löner och feta pensioner. Du som sympatiserar med sittande regering och kanske rent av röstade på Miljöpartiet har en särskilt stark anledning att uttrycka ditt missnöje till Peter Eriksson (MP). Hövlig ton kommer man längst med (och all e-post till myndigheter blir dessutom allmän handling, så skriv förslagsvis inget du inte vill ska hamna i lokaltidningen).

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

En kommentar till “Senaste nytt i vedspisfejden”

 1. Har någon räknat vedspisar i bygderna. Eldas alla varje dag? Hur stor är
  skadan som eldning i vedspis utgör?

Kommentera