1896: Skalder i nakenskrud

Albert Engström, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam

”Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och jag som skogsgudar i Sandhamns strandskog”, skriver den tredje skalden Albert Engström om fotot ovan i skriften Bouppteckning.

Verner von Heidenstam (1859-1940), Gustaf Fröding (1860-1911) och Albert Engström (1869-1940), tre av våra stora svenska skalder och konstnärer, var också vänner med varandra. Åtminstone så nära vänner att de glatt umgicks spritt språngande nakna i Sandhamns strandskogar.

Idag finns Gustaf Fröding-sällskapet, Albert Engström-sällskapet och Heidenstamsällskapet, som alla verkar för att föra respektive persons livsverk och minne vidare till nya generationer. Besök gärna sällskapens hemsidor och lär känna Gustaf, Verner och Albert lite mer. Deras verk är värda att minnas och läsas.

Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam i vattnet
  • Facebook
  • Twitter
Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam i vattnet

Fröding var min ungdoms svenske skald. De samtida svenska lyriker som betytt mest för mig i min mogna ålder är Hjalmar Gullberg och Nils Ferlin. Jag ställer inte frågan om vilken som var den störste skalden av de båda. Diktare är inkommensurabla storheter.

Vilhelm Moberg, Berättelser ur min levnad, s. 269.
Heidenstam, Fröding och Engström
  • Facebook
  • Twitter
Glada dagar på Sandhamn. Heidenstam och Fröding poserar med Albert Engström i bakgrunden

Det ljugs, när porträtterat grus
får namn av konst och fägring.
En syn, som svävar skön och ljus
i skyn, är sann som hägring.

Men strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Alla tre fotografier är enligt uppgift hämtade ur Birger Mörner-samlingen. Birger Mörner (1867-1930) var en svensk greve, diplomat, författare och resenär som under sina resor samlade många gamla och sällsynta böcker, och fotografier, som idag förvaltas av Örebro Universitetsbibliotek. Samlingen innehåller runt 8000 böcker.

Kräftor kräva dessa drycker
  • Facebook
  • Twitter
”Kräftor Kräva Dessa Drycker!”, nej-sidans mest kända valaffisch i samband med Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 är gjord av Albert Engström

Jag har längesedan upphört att hata – om jag någonsin gjort det. Inte kan man hata dumma människor! Vad veta vi om de makter som bragt människorna till deras dumhet? Dock anser jag att man kan använda humor som vapen mot all illogik. Ty verklig humor kan aldrig såra, emedan den utstrålar från en karaktär, som älskar allt på jorden och ser liv även i förruttnelsen och döden. Den som blir sårad av humor är en beklagansvärd varelse, som egentligen borde avlivas smärtfritt, ty han kan icke fylla någon plats på denna jord värdigt, emedan han är en galning, och galningar kunna vara farliga. Jag är nog självmedveten att tro, att detta resonemang något så när håller måttet som logik, åtminstone inför människor med humor, och andra bryr jag mig mycket lite om.

Albert Engström
Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *