Om skillingtryck och folkets litteratur

Skillingtryck

”Sagans värld och samtidens händelser, olyckor, katastrofer, mord och häpnadsväckande anekdoter – allt omstöptes till två, fyra, åtta eller sexton sidor och spreds från by till by, från gård till gård.” – Dick Claésson, huvudredaktör, Litteraturbanken

Litteraturbanken har i dagarna lagt ut ett stort antal folksagor och skillingtryck för fri läsning. Mycket intressant! Eller vad sägs som skillingtrycket från 1892 om Dåden i Hälsingland som berättar om förbrytarligan i Delsbo och lönnkrögarnästet i Alfta, eller varför inte den om Gråbergs-Gubben från 1887 eller Lasse-Majas besynnerliga öden från 1916.

Skillingtryck är en enkel trycksak på bara några få sidor som trycktes i stora upplagor och såldes billigt (därav namnet) till allmogen. Skillingtryck är mest förknippat med visor, men kunde även innehålla sagor, sägner, spökhistorier, sanna berättelser om hemska brott, med mera.

Myntvärdet skilling infördes 1776 i Sverige, samma år som Amerikas tretton förenta stater förklarade sig självständiga, och vid 1800-talets början var det vanligt att en enkel trycksak kostade just en eller ett par skilling. Enligt den här historiska prisomräknaren motsvarar 1 skilling år 1800 lite över 5 kronor i dagens penningvärde. Dessa trycksaker har förekommit i Sverige sedan slutet av 1500-talet, men fick alltså benämningen skillingtryck relativt sent.

I skillingtryckens visor och folksagans pamfletter fann folket sin litteratur. Här omskapades tidens händelser till dikt och visa. Här gavs sagan vidare till nästa generation. Här stod stadens våld i rysningens tjänst, ”androm till varnagel.” Här berättades sedelärande historier, och här omstöptes krogarnas skrålade epistlar till träsnittsprydda pamfletter. Världen speglades i denna folkets litteratur; det var också en litteratur som levde vidare jämsides modernitetens intrång. Samtidigt som en hare för första gången jagade ett ånglok längs spåren somnade någon, i ljuset av en fotogenlampa, till berättelsen om Mästerkatten i stövlar. Sagans värld och samtidens händelser, olyckor, katastrofer, mord och häpnadsväckande anekdoter – allt omstöptes till två, fyra, åtta eller sexton sidor och spreds från by till by, från gård till gård.

Dick Claésson, huvudredaktör, Litteraturbanken
Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *