Slaget vid Örsled

Slaget vid Örsled

Under några dramatiska sommardygn i juli 1542 ägde här rum den första stora militära kraftmätningen i Dackeupproret.

Den 22 juli 1542, efter Nils Dackes framgångar kring Kalmar, i Blekinge och Konga härad, och brandskattning av adelns sätesgårdar som Osaby och Billa, var “sanningens ögonblick” inne. Lars-Olof Larsson skriver i Dackeland(s 136):

“skulle allmogen i de bygder, där upproret redan fått förankring kasta alla försiktighet över bord och öppet ta ställning med vapen i hand mot kronan och dess folk? Skulle man säga ja till Dacke och hans kärntrupp av fredlösa? Gustav Olssons knekteföljen provocerade fram svaret, och när Dackes budkavlar natten till den 22 juli kallade folket “man ur huse”, förvandlades stora delar av sydöstra Småland till ett Dackeland i vapen.”

Bondeuppbådet hade sikte på Bergkvara slott, numera en ruin, där läntagaren och kung Gustav Vasas troman Ture Trolle huserade med 400 soldater till sitt försvar.

Rykten gick att Nils Dacke var i antågande med 10,000 man, men enligt Lars-Olof Larsson är den mer realistiska siffran drygt 2,000 man från Konga, Uppvidinge och delar av Kinnevald och Södra Möre.

Örsleds gamla bro
Örsleds gamla bro. Foto: Ulf Nilsson

Bönderna drabbade samman med kungens män kring bron kring bron vid Örsleds kvarn. Striden var kort och häftig. Dackes folk ska ha lidit störst förluster, men å andra sidan såg inte läget ljust ut för kungens befälhavare. Som Lars-Olof Larsson konstaterar skulle Ture Trolle vid en spridning av bonderesningen till Värends västra delar snabbt bli omringad, fällan skulle slå igen.

Striden mynnade ut i förhandlingar som förmedlades av en präst i Bergunda. Under förhandlingarna krävde kungens folk att Dacke skulle lämnas ut, men allmogen avvisade kravet med motiveringen “att Dacken var en god man, som alltid ville … allmogens bästa”. Förhandlingarna slutade med att en dagtingan, en form av ett vapenstillestånd, slöts den 24 juli 1542. Stilleståndet mellan de stridande parterna skulle gälla till 1 november, men bröts senare av Gustav Vasa.

Ägde rum: 22 juli 1542
Småland, Kinnevalds härad, Bergunda socken

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.