Slaget vid Örsled 1542

Slaget vid Örsled

Under några dramatiska sommardygn i juli 1542 ägde här rum den första stora militära kraftmätningen i Dackeupproret.

Den 22 juli 1542, efter Nils Dackes framgångar kring Kalmar, i Blekinge och Konga härad, och brandskattning av adelns sätesgårdar som Osaby och Billa, var ”sanningens ögonblick” inne. Lars-Olof Larsson skriver i Dackeland(s 136):

”skulle allmogen i de bygder, där upproret redan fått förankring kasta alla försiktighet över bord och öppet ta ställning med vapen i hand mot kronan och dess folk? Skulle man säga ja till Dacke och hans kärntrupp av fredlösa? Gustav Olssons knekteföljen provocerade fram svaret, och när Dackes budkavlar natten till den 22 juli kallade folket ”man ur huse”, förvandlades stora delar av sydöstra Småland till ett Dackeland i vapen.”

Bondeuppbådet hade sikte på Bergkvara slott, numera en ruin, där läntagaren och kung Gustav Vasas troman Ture Trolle huserade med 400 soldater till sitt försvar.

Rykten gick att Nils Dacke var i antågande med 10,000 man, men enligt Lars-Olof Larsson är den mer realistiska siffran drygt 2,000 man från Konga, Uppvidinge och delar av Kinnevald och Södra Möre.

Örsleds gamla bro
Örsleds gamla bro. Foto: Ulf Nilsson

Bönderna drabbade samman med kungens män kring bron kring bron vid Örsleds kvarn. Striden var kort och häftig. Dackes folk ska ha lidit störst förluster, men å andra sidan såg inte läget ljust ut för kungens befälhavare. Som Lars-Olof Larsson konstaterar skulle Ture Trolle vid en spridning av bonderesningen till Värends västra delar snabbt bli omringad, fällan skulle slå igen.

Striden mynnade ut i förhandlingar som förmedlades av en präst i Bergunda. Under förhandlingarna krävde kungens folk att Dacke skulle lämnas ut, men allmogen avvisade kravet med motiveringen ”att Dacken var en god man, som alltid ville … allmogens bästa”. Förhandlingarna slutade med att en dagtingan, en form av ett vapenstillestånd, slöts den 24 juli 1542. Stilleståndet mellan de stridande parterna skulle gälla till 1 november, men bröts senare av Gustav Vasa.

Diskutera Slaget vid Örsled 1542 med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Slaget vid Örsled 1542 och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.