Spåren av våra förfäder

förfäder

Överallt ser man dem, spåren av våra förfäder. Vissa spår mer synliga än andra, som de här bildstenarna vid en gård i Änge på Buttle, Gotland.

Våra förfäder i hundratals generationer har lämnat spår efter sig i varje landskap, i varje hembygd, i varje by. Överallt ser man dem, om man bara öppnar ögonen och tittar. En röjd åker, en mossig stenmur, en gammal landsväg.

Nån brottades med stubbe och sten på den där åkern. Nån la ner varenda sten i den där muren med sina bara händer. Nån var den första att vandra genom den där urskogen, som blev en stig, som blev en väg. Har man nordiskt ursprung behöver man inte besöka ett museum för att ta del av sin historia – sina rötter. Det räcker att öppna ögonen. Det räcker att gräva där man står, bokstavligen.

Därför är det så himla enkelt att avfärda allt prat om att vi svenskar inte skulle ha någon egen kultur, eller att ”all utveckling kommit utifrån”, som de invandringsromantiska fantasier de faktiskt är. För det räcker nämligen att lyfta blicken från slaskpressens senaste slaskkrönika så finns de där rätt framför näsan på oss.

Våra rötter.

Vår historia.

Vår svenska och nordiska kultur.

Och vet ni vad? Vår kultur är inte perfekt. Den är absolut inte ”lagom”. Men den är vår, och den är vacker.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

En kommentar till “Spåren av våra förfäder”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *