Svenska allmogens frihetsstrider släpps i ny utgåva

Hela sitt vuxna liv efterfrågade författaren Vilhelm Moberg en ny utgåva av detta historieverk. Nu, ett sekel efter första utgivningen, har det blivit verklighet.

Historieverket Svenska allmogens frihetsstrider är anledningen till att Allmogens existerar. Om inte jag snubblat över den boken vet jag faktiskt inte om jag hade startat det här projektet om vår svenska historia och vår nordiska kultur. Men nu ville ödet det.

Jag fick nys om verket i författaren Vilhelm Mobergs artikelsamling Otrons artiklar från 1973, där han berättade att han ända sedan han först läste detta ”märkliga verk” år 1918 hade letat efter och efterfrågat en ny utgåva.

Verket är skrivet av journalisten och författaren Alfred Kämpe (1877-1936) och utgavs i tre volymer år 1918-1929. Kämpe återberättar för första gången de många bondeupprorens historia i Sverige med en röd tråd. Man får läsa om mer kända uppror som Nils Dackes och Engelbrekt Engelbrektssons frihetskamper men även mindre kända uppror såsom de många dalupproren på 1500- och 1700-talet, Morgonstjärneupproret i Närke 1653 och Klågerupskravallerna i Skåne 1811. Vi får också bekanta oss med allmogens ständiga kamp mot en obarmhärtig nordisk natur, där fattigdom och svält ständigt lurade runt hörnet. Kämpes mål var att skildra böndernas, arbetarnas och tjänstefolkets livsvillkor och mödor, och det lyckades han med.

Nu, ett sekel efter att verket först gavs ut, är det med stor glädje och stolthet som jag kan tillkännage att en komplett nyutgåva av Kämpes historieverk har släppts på bokförlaget Cultura Aetatis – baserat på mitt exemplar av den ursprungliga upplagan som jag digitaliserade åren 2015-2016, och med ett förord skrivet av mig!

Du kan köpa boken här

Förlaget har satt ihop ett fint erbjudande för dig som verkligen värdesätter vår historia och vill bidra till att bevara och sprida den: Köp två böcker så får du en tredje gratis. Alltså, en till dig själv och två som du kan ge i gåva till familj och vänner.

Du utnyttjar erbjudandet genom att köpa och betala för två böcker, sen mailar du Lars på bokförlaget, lars@aetatis.se, och berättar vilken tredje bok du vill ha helt gratis så får du alla tre hemskickade till dig. I priserna som visas på sidan ingår frakten.

Du kan köpa tre exemplar av Svenska allmogens frihetsstrider, eller välja bland förlagets andra två böcker. Gillar du historia kan jag varmt rekommendera Hans-Hermann Hoppes bok En kort historia om mänskligheten.

För €35 (ca 370 kr) får du alltså en komplett utgåva av Svenska allmogens frihetsstrider som innehåller hela tre böcker i en och samma volym – vår svenska historia sammanfattad i 635 sidor.

Det här din historia. Det är dina förfäders historia. Det är dina barns historia. Det är upp till oss som värdesätter vår historia, vårt kulturarv, kunskapen om oss själva, att föra vidare den kunskapen till våra efterkommande.

köp en bok,  eller köp två så får du tre, och ge bort en av de finaste gåvorna av alla – rötter.
Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

En kommentar till “Svenska allmogens frihetsstrider släpps i ny utgåva”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *