Vilka är vi?

Daniel Sjöberg, Projekt Allmogen

Allmogen.org är en redaktionell webbsajt om vår historia, vårt kulturarv och vår levande, nordiska och svenska kultur. Det skrivs artiklar, reportage och krönikor, det görs videos och minidokumentärer, det spelas in podcasts, med mera. Skriv för Allmogen du med!

Tanken är att du ska kunna hitta något nytt och spännande här på Allmogen varje dag; om svensk och nordisk historia, om vårt kulturarv, om våra traditioner, om allmogens bondekultur.

Jag som startade Allmogen heter Daniel Sjöberg och har mina rötter fast förankrade i den ångermanländska fosterjorden. Jag är till vardags frilansande konsult med titeln digital specialist och har i bagaget en civilekonomexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet och ett engagemang i Ludwig von Mises-Institutet. En av mina mer kända bedrifter torde vara att jag lanserade Hyllat.se 2014, Sveriges första ”viralsajt”, som besöktes av miljoner svenskar och drog igång en uppsjö av liknande clickbait-sidor från landets stora mediehus (ber om ursäkt för det). Jag har alltså redan gjort bort mina 15 minuter i rampljuset och har även lämnat clickbait-rubrikerna bakom mig, och idag hjälper jag istället företag att sticka ut i mediebruset från min lilla gård i Ångermanland.

Men nog om mitt CV, det jag verkligen brinner för är våra fäders liv och leverne. Jag tror vi har mycket att lära ifrån dem. Jag är rent av övertygat om att vi måste lära ifrån dem och ta till oss traditionell kunskap och visdom om vi någonsin ska kunna leva meningsfulla, hälsosamma och fridfulla liv på denna jord, i balans med naturen. Jag tror att vi helt enkelt måste vara lite ödmjuka och erkänna för oss själva att vissa saker faktiskt var bättre förr, och att vi faktiskt kan lära av tidigare generationer. Om nätterna, och allt större del av mina dagar, drar jag därför på mig allmogedräkten (nåja, inte bokstavligt) och utforskar vår historia, vårt kulturarv och gammalt hederligt bondvett tillsammans med Allmogens många tusen läsare.

Genom åren har många andra bidragit till Allmogen med texter, alternativt gett mig äran och tillåtelsen att få återpublicera deras gamla alster och ge dem nytt liv. Till er vill jag vill rikta ett särskilt tack:

Ulf Nilsson har varit intresserad av Vilhelm Moberg sen gymnasietiden och är aktiv i Vilhelm Moberg-sällskapet, där han även suttit i styrelsen i 10 år. Född 1950 i Växjö, gymnasieexamen 1970, därefter verkstadsarbetare i drygt 20 år. Sen dess egenföretagare i resor till östra Asien och historiska guidningar i Småland, se www.ulfnilsson.nu eller @ulfnilssonresor på Facebook. Missa inte Ulf Nilssons artikel om Vilhelm Mobergs historiesyn eller den om Nils Dacke och Dackefejden.

Erik Svansbo (@pophoger) är en spelman med egen Youtube-kanal, civilingenjör i konsultbranschen och ordförande för Klassiskt liberala partiet. Läs Erik Svansbos recension av Vilhelm Mobergs Förrädarland.

Johan Norberg (@johanknorberg) är idéhistoriker, författare, och dokumentärfilmare. Han skriver om global ekonomi, politik och frihet, och har bland annat skrivit böckerna Till världskapitalismens försvar och den fina boken Motståndsmannen Vilhelm Moberg. Läs Johan Norbergs text om Vilhelm Mobergs största drama: kampen mot överheten.

Nikodemus Ungh är anhängare av en socialt medveten libertarianism som förenar frihetsbegreppet med allmogekonservatism och det klassiska arvet. Vid sidan om filosofi har han studerat svensk och europeisk historia, och har till Allmogen bidragit med en utomordentlig text som utforskar två berättelser om Sverige.

Boris Benulic (@BorisBenulic) är en tidningsmakare, medgrundare till nyhetsmediet bubb.la, nyhetsankare och spridare av visdom i radio bubb.la, och medgrundare till det nya bokförlaget Cultura Aetatis. Han vet dessutom mer om den svenska arbetarrörelsen än de flesta svenskar. Läs Boris Benulic krönika om den svenska arbetarklassens utdöende – och sin mors bortgång.

Ronie Berggren (@RonieBerggren) är religionsvetare, USA-expert och konservativ debattör som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser. Läs Ronie Berggrens text om Pehr Kalm – den bortglömda Ö-vikssonen som blev Benjamin Franklins vän

Men mer än något annat så drivs Allmogen av er, ni som läser, gillar, kommenterar och delar våra artiklar och stöttar arbetet finansiellt genom att bli medlemmar eller skänka en slant. Ni gör Allmogen möjligt. Ni är allmogen. Till er är jag och alla som engagerar sig i Allmogen evigt tacksamma.