Vilka böcker kommer Projekt Moberg att digitalisera?

Snart börjar det stora arbetet med att digitalisera Svenska allmogens frihetsstrider av Alfred Kämpe, vilket var huvudmålet med vår Kickstarter-kampanj och startpunkten till att idéen med Projekt Moberg föddes.

Men vilka fler böcker kommer man kunna hitta i biblioteket i framtiden?

Först och främst kommer fokus vara på böcker som Vilhelm Moberg – en av Sveriges mest älskade författare genom tiderna – själv rekommenderat, använt och refererat till i sitt författarskap – böcker som skildrar folken och livet i Norden genom tiderna.

Böcker som innehåller – inte kungarnas, politikernas eller krigens historia – utan allmogens liv och historia, som också är fredens och frihetens historia.

Böcker som skildrar vårt folkarv och dess mångfald av seder, sagor, sägner och traditioner, högtider och måltider, värderingar och moraliska kompasser, den forna seden och den kristna seden, slitet på åkrarna och i skogen, allmogens hårda kamp mot naturens krafter och mot fattigdom, och våra förfäders kärlek till freden och friheten samt deras motstånd mot överhetens förtryck och förmynderi genom århundradena.

En begränsning när det kommer till val av böcker att digitalisera är så klart upphovsrätten. Projekt Moberg respekterar svensk lag, än vad man tycker om just utformningen av upphovsrätten, och kommer därför hålla oss till böcker där upphovsrätten löpt ut, dvs. böcker vars författare varit död sedan minst 70 år. Det ger att alla böcker vars författare dog innan 1946 är fritt fram att digitalisera. I de fall där författaren dog senare men vi gärna vill digitalisera boken kommer vi att försöka leta reda på författarens efterlevande och be om tillstånd.

Några exempel på böcker om Sveriges och Nordens historia som kommer att digitaliseras och ges ut i nyproducerat e-boksformat:

 • Svenska folket I-II av August Strindberg
 • Vikingatidens historia av Fabian Månsson
 • Folkvandringarnas historia av Fabian Månsson
 • Gustaf Vasa och Nils Dacke I-III av Fabian Månsson
 • Konungasagor I-III av Snorre Sturlasson, översatt av Emil Olsson
 • Eddan, översatt av Erik Brate
 • Svenska folket under hednatiden av Hans Hildebrand
 • Wärend och wirdarne av Hyltén-Cavallius
 • Fädernas gudasaga av Viktor Rydberg
 • Fornnordiska sagor av A. Ekermann
 • Svenska folksägner av Herman Hofberg
 • Med flera.

Sen har jag personligen, som brukare av jorden, också ett stort intresse av mer praktiska böcker. Böcker om hur de självhushållande folken överlevt i norden genom att bruka jorden och nyttja skogens resurser. Hur de förvandlade skog till åker, vilka grödor de planterade och hur, hur man byggde sina hus och alla andra redskap och verktyg man behövde från timmer, järn och sten. Exempel på böcker är Från självhushållets lyckliga dagar av Johan Lindström Saxon, Bonde-praktikan, och En fullständig svensk hushållsbok av Reinerus Reineri Broocman.

Sist men inte minst finns det många gamla böcker som skildrar de olika gamla landskapens lokala historia, seder och sägner under de senaste hundratals åren. Vi får inte glömma att Sverige en gång bestått av många små länder med en mångfald av olika folk.

Ja till och med det som idag är landskapet Småland har en gång bestått av många små länder; Värend, Kinda, Njudung, Aspeland, Finnveden, och så vidare. Jag själv är uppvuxen i Nolaskogs, Ångermanland, och kommer börja där med digitaliseringen av nolaskogsarnas lokala sägner, seder och bruk.

Bara att digitalisera böckerna på den här listan är ett hästjobb och det kommer att ta tid, speciellt då jag ensam (för stunden) kommer att sköta digitaliseringen.

Vill du hjälpa till med bevarandet av vårt litterära kulturarv?

Hör av dig till mig på daniel@projektmoberg.se om du vill bidra till Projekt Moberg med din tid (idéellt) och samtidigt lära dig hur man producerar e-böcker.

Glada nyheter är att råmaterial för många relevanta böcker redan finns inskannat av Projekt Runeberg, The Internet Archive och Google Books, t.ex. Fädernas gudasaga av Viktor Rydberg.

Där det redan finns inskannat råmaterial sparas tid genom att man inte behöva skanna in det igen, utan då kan man istället använda det och direkt börja med att förvandla råmaterialet till högkvalitativa och användarvänliga e-böcker.

Om du vill veta när Projekt Moberg släpper en ny bok, anmäl dig då till vårt nyhetsbrev och följ Projekt Moberg på Facebook!

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *