Uppsala högar – Kungshögarna

Gamla Uppsala högar

Uppsala högar, eller Kungshögarna, är tre gravhögar i Gamla Uppsala fornlämningsområde som restes under yngre järnåldern för ungefär 1,400 år sedan.

Området kring Uppsala högar var under järnåldern ett maktcentrum. Det var här svearna samlades för att blota till sina gudar. Runt högarna bredde ett välbärgat och välutvecklat samhälle ut sig, och platsen behöll även sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

Totalt anses det ha funnits mellan 2,000 och 3,000 gravar i området. Men i just dessa tre gravar sades gudarna Oden, Tor och Frej ligga begravda. Idag kallas de Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, mitthögen Frejs och östhögen Odens.

Den erkände arkeologen Birger Nerman (1888-1971) argumenterade för att de tre gravarna i själva verket tillhörde tre sveakungar som nämns i Ynglingatal – Adils, Aun och Egil.

Sommaren 1846 påbörjades en arkeologisk utgrävning för att ta reda på om det låg någon sanning i sägnerna. Riksantikvarien Bror Emil Hildebrand ledde arbetet med utgrävningen av ”Odins hög”, Östhögen. I högens centrum hittade man ett stenröse som täckte en brandgrav. Utgrävningen bekräftade att det faktiskt låg en människa begravd i högen.

Utgrävning av Kungshögarna
1874: Utgrävning av en Uppsala högar – Västhögen. Ett schakt grävdes ner till högens botten och en brandgrav blev frilagd. Fotograf Henri Osti / Riksantikvarieämbetets arkiv.

1874 påbörjades en ny utgrävning, den här gången av ”Tors hög”, Västhögen. Även där hittade man en så kallad brandgrav, och även exklusiva fynd som fragment av en vendelhjälm och en liten guldfiligranmask.

Om ni besöker Uppsala högar, missa inte att även titta in i Gamla Uppsala kyrka som började byggas på 1100-talet. Kyrkan kan vara byggt på platsen för det stora hednatempel som ska ha legat i Gamla Uppsala, omnämnt av Adam av Bremen som Uppsala tempel omkring år 1076.

Diskutera Uppsala högar – Kungshögarna med medlemmar

Bli medlem i Allmogen, hela Sveriges frihetliga och oberoende kulturförening, och diskutera Uppsala högar – Kungshögarna och mycket mer i kommentarsfälten på Allmogen.org. Redan medlem? Logga in här.

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.