Projekt Moberg blir Projekt Allmogen

Projekt Allmogen

Länge har jag funderat på framtiden för Projekt Moberg. Länge har jag velat fram och tillbaka över det här beslutet. Men nu är det klart.

Projektet har samma syfte som när det startade – att helt fritt från statlig påverkan bevara och lyfta fram den nordiska allmogens frihetliga historia och rika kulturarv, och att i Vilhelm Mobergs anda stå upp för det som är rätt och riktigt. Men projektet drivs från och med igår under ett nytt namn.

Projekt Moberg har blivit Projekt Allmogen, eller kort och gott ALLMOGEN.

Varför namnbytet?

Jag har drivit Projekt Moberg sen slutet av 2015, i runda slängar i ett och ett halvt år. Under den här tiden har jag lärt känna många trevliga människor ur allmogen där det gemensamma intresset är vår historia, med särskild tyngdpunkt på vår frihetliga historia. Med många delar jag också en uppskattning för vårt vackra kulturarv och vår levande kultur.

Samtidigt har det under den här tiden vuxit fram ambitioner att göra projektet till något mer än nåt jag bara pysslar med på fritiden de få, korta stunder jag kan undvara mellan gårdsarbete och familjestunder. Att sätta mat på bordet för familjen kommer först. Att spendera tid med familjen kommer på andra plats. Projekt Moberg, förlåt – Projekt Allmogen – kommer tyvärr rätt långt ner på listan. Men det vill jag ändra på.

Det är de här ambitionerna att vilja åstadkomma mer som lett fram till namnbytet. Att driva ett litet idéellt projekt som bär namnet efter en så framstående person som Vilhelm Moberg är en sak, men att göra verklighet av mina ambitioner – med de finansiella resurser det kräver – är något helt annat.

Efter samråd med Vilhelm Mobergs ättlingar i veckan kom vi fram till att det var enklast att jag helt enkelt bytte namn på projektet, så undviker vi en del juridiska gråzoner som jag inte gärna vistas i.

Det krävdes inte mycket betänketid innan projektet hade fått ett nytt namn. Projekt Allmogen. Ingenting kommer att förändras med projektet förutom namnet och hemsidan – som du nu hittar på Allmogen.org.

Jag kommer fortsätta att lyfta fram den nordiska allmogens frihetliga historia och vårt vackra kulturarv.

Jag kommer än mer att lyfta fram Vilhelm Mobergs oförtröttliga kamp för sanning och rättvisa.

Jag kommer också inom de närmaste veckorna be om stöd från allmogen – från dig – för att ge statens och överhetens historieskrivning konkurrens på allvar.

Tillsammans har vi makten att inte bara återupptäcka våra förfäders historia – utan också att skriva vår egen. Allmogen lever än.

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Daniel är initiativtagaren till Projekt Allmogen. Han är annars entreprenör, skogsman och friboren bonde på en egen liten gård, där han drivs av svart kaffe och frisk luft.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Jag satsar nu allt på att kunna ägna all min tid åt arbetet med att bevara och göra vår frihetliga historia, allmogens historia, tillgänglig för alla gratis (och reklamfritt). Men för att lyckas behöver jag din hjälp. Om du uppskattar vår historia och vårt nordiska kulturarv, och vill vara med och bevara dem, överväg att bli stödmedlem med ett återkommande stöd varje månad som du själv väljer, mellan en kopp kaffe och en fin middag. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

25 kr / månaden

50 kr / månaden

100 kr / månaden

1000 kr / månaden

Börja nu

Engångsdonation

Du kan också stödja projektet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge nu

På bild (från vänster): Nils Dacke, Fabian Månsson, Alfred Kämpe, Selma Lagerlöf, Dan Andersson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Torgny Segerstedt, Gustaf Fröding, August Strindberg. Ingen av personerna har något officiellt samröre med Projekt Allmogen, men vi är officiellt deras största beundrare.

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Kommentera