”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden”

Fornsök

Visste du att Riksantikvarieämbetet har en karttjänst, Fornsök, där du kan se alla kända registrerade fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar i Sverige?

”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden” skrev Vilhelm Moberg i första delen av ”Min svenska historia”, och överallt i Sverige hittar man spår av landets många ursprungsbefolkningar – förfäder till de olika folk som idag går under samlingsnamnet svenska folket och förfäder till de samiska folken.

Fornsök visar att det runt omkring min by identifierats flera boplatser från stenåldern, det vill säga åtminstone 4,000 år gamla. Det har hittats otaliga pilspetsar, yxor och hackor i sten (mycket gjort i skiffer men också sandsten och diverse finkorniga bergarter).

Till och med på min egen gård har det gjorts fynd; en dolk i skiffer som hittades av en tidigare ägare när han arbetade på kornåkern.

Jag flyttade till min lilla gård för ett par år sen, men inte visste jag då att min släkt, i rakt nedstigande led på min fars sida, bott i just den här dalen i minst 400 år. Längre tillbaka än så kommer jag nog inte komma med släktforskningen. Men däremot har jorden mycket att berätta om människorna som levt här. Vem vet, kanske var det nån av mina förfäder som en gång greppade den där skifferdolken? Det är tillåtet att fantisera.

Vad berättar jorden där du bor?

Daniel Sjöberg

Författare: Daniel Sjöberg | sjbrg

Husbonde till projektet Allmogen. Aspirerande småbonde, skogsman och bolåneslav på en liten gård i Ångermanland. Följ honom på Instagram för en mix av nostalgi, småbruk, byggnadsvård och skogsliv.

Dom kan icke mera värja sitt verk. Kan dom räkna med dig?

Allmogen bevarar och tillgängliggör kunskap om vår svenska historia och kultur för alla, gratis. Med ditt stöd kan vi göra mer. Om du vill att skildringen av vår historia och vårt kulturarv ska stå fri och oberoende från både staten och kapitalet, om du sätter värde på tidigare generationers livsverk, bli då medlem i Allmogen - hela Sveriges frihetliga kulturförening. Ditt stöd = kärlek.

Månadsgivare

Från 50 kr / månaden

Bli medlem

Engångsdonation

Du kan också stödja arbetet med en engångsdonation i valfri storlek.

Ge en gåva

Nyhetsbrev

Allmogen har ett gratis nyhetsbrev som sammanställer allt nytt som publiceras. Det kommer ut varje söndag och innehåller hela veckans intressanta artiklar. Här är ett exempel. Ser det bra ut? Skriv upp dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *